Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 27 mei 2008

Opvolging F-16: het beste toestel voor de beste prijs

Uitgangspunt voor de opvolging van de F-16 is voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer dat de Nederlandse luchtmacht moet kunnen beschikken over "het beste toestel tegen de beste prijs", zo benadrukt fractiewoordvoerder Angelien Eijsink. De Tweede Kamer debatteert vandaag over het keuzeproces richting een opvolger van het huidige jachttoestel van Defensie. "Alle relevante opties voor de vervanging moeten zolang mogelijk op tafel blijven", aldus Eijsink. Bovendien moet er eerlijke concurrentie kunnen bestaan tussen al deze opties.

Het Kamerdebat concentreert zich nu op de vraag of de Kamer kan instemmen met de deelname aan de testfase van de Joint Strike Fighter, het toestel dat met deelname van het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd in ontwikkeling is. De PvdA-fractie wil harde garanties hebben om zich achter deelname aan de testfase van de JSF te kunnen scharen. Duidelijk moet zijn dat deelname aan de testfase geen "onontkoombaar voorportaal" is voor de keus welk toestel straks de opvolger voor de huidige F-16 wordt. In concreto zijn deze garanties:


1. Een onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden om de levensduur van de huidige F-16 te verlengen. De Nederlandse toestellen hebben er gemiddeld 3500 vlieguren opzitten, waar de levensduur is bepaald op 8000 vlieguren.


2. Een nieuwe, onafhankelijke, transparante en actuele vergelijking van álle relevante opties ter vervanging van de F-16. Daarmee kan de Kamer straks daadwerkelijk beoordelen wat het beste toestel voor de beste prijs is.


3. De afgesproken herijking van de business-case zal moeten gebeuren volgens de 'Zalm-garantie' van de toenmalige minster van Financiën. Deze garantie houdt in dat de deelname van het Nederlandse bedrijfsleven in de ontwikkeling van de JSF de Nederlandse belastingbetaler geen cent gaat kosten.



Partij van de Arbeid