Gemeente Zwolle

Wijkbudgetten: beslissende fase van start

Datum uitgave persbericht: 05/27/2008

De beslissende fase in het project Wijkbudgetten is van start gegaan. Alle ingezonden ideeën zijn getoetst en ingedeeld in drie categorieën: groot, klein of sociaal. Op 11 juni (Stadshagen) en 21 juni (Holtenbroek) zal bekend zijn welke ideeën winnen en door de idee-bedenkers zelf in uitvoering kunnen worden gebracht. Wethouder wijkgericht werken Gerrit Piek: 'Het project Wijkbudgetten laat goed zien hoe betrokken wijkbewoners niet alleen meedenken maar ook actief mee willen doen met de verbetering van hun eigen woon- en leefomgeving.'

In de buurten Pad & Tuin en Schoonhorst in Stadshagen zijn in totaal 12 ideeën ingezonden. Een aantal daarvan bleek al op een andere manier in voorbereiding. Uiteindelijk voldeden drie ideeën aan de verkiezingscriteria. Verrassend genoeg bleken deze drie ideeën samen te passen in het totaal beschikbare budget. Verkiezingen zijn daarmee niet nodig. Maar er is wél iets te vieren: er zijn drie winnaars, die aan die aan de slag kunnen met de uitvoering van hun idee. Om het spannend te houden in de wijk blijft het nog even een verrassing wie dat zijn.

Finale

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Stadshagen worden de drie winnende ideeën bekend gemaakt. Wijkwethouder Kenkhuis zet de winnaars in het zonnetje, er is informatie over de winnende projecten en er zijn leuke kinderactiviteiten. Deze finale vindt plaats op woensdag 11 juni tussen 19.00 en 20.30 uur in het Cultuurhuis. Inwoners van Schoonhorst en Pad & Tuin ontvangen hiervoor nog een uitnodiging.

Holtenbroek

In Holtenbroek zijn in totaal 39 ideeën ingediend. Na toetsing zijn er 14 verkiesbare ideeën over. Deze ideeën strijden om het beschikbare budget. Vanaf nu kunnen idee-bedenkers aan de slag met hun campagne, in de hoop stemmen te winnen tijdens de verkiezingen. De verkiesbare ideeën in Holtenbroek zijn ingedeeld in drie categorieën: grote projecten, kleine projecten en sociale projecten. Met de verkiezingen ontstaat in elke categorie een rangorde met één of meer winnaars. Het aantal winnaars wordt bepaald door de het beschikbare budget per categorie en de kosten van de ideeën met de meeste stemmen.

Ideeën

De volgende veertien ideeën dingen mee om het wijkbudget in Holtenbroek
Categorie grote projecten (> EUR 10.000, EUR 60.000 beschikbaar)


* idee 1: Renovatie en nieuwbouw speeltuin de Regenboog
* idee 2: Herinrichten schoolpleinen Carillon en Toonladder
* idee 3: Opknappen sportveldje in de West-As
* idee 4: Een voetcarillon in de muziekwijk Holtenbroek
* idee 5: Een seniorenplein met voorzieningen
* idee 6: Beschilderen viaduct Burgemeester Roelenweg

Categorie kleine projecten (

* idee 7: Pret bij de flat

* idee 8: Een mini-concert van Popoloco

* idee 9: speelplek Louis Armstrong flat

* idee 10: Geveltuinen

Categorie sociale projecten (EUR 20.000 beschikbaar)


* idee 11: Regieruimte in de Wanningflat

* idee 12: Samen aan tafel

* idee 13: Taalcursussen voor ouderen in de moskee aan de Schubertstraat

* idee 13: Kinderplatform

Een toelichting op de ideeën vindt u in de bijlage

Stembiljetten

Binnenkort worden in Holtenbroek de stembiljetten voor de verkiezingen verspreid. Elk huishouden ontvangt twee stembiljetten met elk drie (voor iedere categorie één) stemkaarten. De stembiljetten worden alleen huis-aan-huis verspreid en zijn daarna niet op een andere manier verkrijgbaar. Op de stembiljetten staat algemene informatie over de verkiezingen en korte informatie over de te verkiezen ideeën.

Verkiezingsavond

Op 21 juni tijdens het Wijkfeest Holtenbroek 50 jaar presenteren de meeste idee-indieners ieder op hun eigen wijze tussen 10.00 en 17.00 uur hun plannen. Bij een stand van de gemeente Zwolle kan iedereen tot uiterlijk 17.00 uur zijn stem uitbrengen. Daarna wordt de stembus gesloten en worden de stemmen geteld. ´s Avonds om 19.00 uur maakt wijkwethouder Gerrit Piek op het grote podium achter het wijkcentrum de winnende ideeën bekend. Iedereen in Holtenbroek is van harte welkom om zijn stemmen dan uit te brengen. Voor wijkbewoners die op 21 juni verhinderd zijn zullen vanaf 16 tot en met 20 juni in de centrale hal van het wijkcentrum speciale stembussen staan.