Gemeente Teylingen

meer ondersteunen en steunpunt vrijwilligers oprichten

College van B&W wil vrijwilligers meer ondersteunen en steunpunt vrijwilligers oprichten

27 mei 2008

PERSBERICHT 22 mei 2008 - De gemeente Teylingen vindt het vrijwilligerswerk essentieel binnen de lokale samenleving! Daarom stelt het college van B&W de gemeenteraad van Teylingen voor de vrijwilligers(organisaties) te ondersteuning op het gebied van informatie en advies, deskundigheidsbevordering, maatschappelijke stages, promotie, waardering en maatschappelijk betrokken ondernemen. Dit wil zij doen door een steunpunt vrijwilligers op te richten.

Dit steunpunt vrijwilligers wil het college onderbrengen bij een aparte organisatie. Alle voorstellen zijn opgenomen in de nota vrijwilligersbeleid `Teylings Goud' 2008 - 2011. De commissie Welzijn bespreekt deze nota op 24 juni. Daarna bespreekt de gemeenteraad de nota op 10 juli. Wanneer de gemeenteraad instemt, kan de nota uitgevoerd worden.

Door vrijwilligers te ondersteunen met de juiste kennis, kunde en vaardigheden wil de gemeente zorgen voor voldoende vrijwillige inzet, nu en in de toekomst. Dat probeert ze te bereiken door goede ondersteuning voor de vrijwilligers(organisaties). In de nota worden de financiële kaders voor deze ondersteuning vastgelegd.

De gemeente heeft het plan een steunpunt vrijwilligerswerk en de daarbij behorende taken onder te brengen bij een al bestaande organisatie binnen de gemeente Teylingen. De gemeente vindt het daarbij belangrijk dat het steunpunt goed te bereiken is, dat het steunpunt kennis heeft van het lokale sociale middenveld, dat er sprake is van continuïteit en dat het steunpunt professioneel georganiseerd is. De Stichting Welzijn Ouderen Teylingen zou een geschikte partner kunnen zijn, omdat deze stichting aan bovengenoemde voorwaarden voldoet en bovendien overweegt om zich op den duur om te vormen tot een stichting Welzijn Teylingen. Wanneer de gemeenteraad bovengenoemde nota heeft vastgesteld, zal de gemeente starten met het overleg om het steunpunt vrijwilligerswerk vorm te geven. Ook wil de gemeente dat de werkzaamheden van het steunpunt gerund wordt door vrijwilligers met behulp van professionele ondersteuning.

De vrijwilligersnota is samen met de vrijwilligersorganisaties tot stand gekomen. Alle betrokkenen zijn geraadpleegd. Zo is er vorig jaar een onderzoek gehouden onder alle vrijwilligersorganisaties. De helft van de organisaties heeft de vragenlijst ingevuld.

Ook is er een bijeenkomst gehouden met vrijwilligers.

De nota ligt ter inzage en kunt u hier downloaden. Zienswijzen kan men sturen aan de gemeente voordat de nota in de commissie Welzijn van 24 juni wordt behandeld. 10 juli bespreekt de raad de vrijwilligersnota.