Dvd bereidt Poolse werknemers voor op komst naar Nederland

Publicatietijd: 27/05/2008 21:29

Minister Donner ontvangt eerste dvd die Poolse werknemers waarschuwt voor malafide uitzendbureaus

's-Gravenhage, 27 mei 2008 - Polen die in Nederland komen wonen en werken worden hierover vanaf vandaag geïnformeerd via de poolstalige dvd 'Praca w Holandii? Sprawdz jak to dziala!' ('Naar Nederland? Zo werkt het!'). Het doel van de dvd is dat de Poolse werknemer in het thuisland goed geïnformeerd wordt, zodat hij kiest voor een bonafide uitzendbureau. Vanmiddag is de eerste dvd officieel overhandigd aan minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De dvd is in opdracht van de brancheverenigingen ABU, NBBU en VIA en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, Vakbond De Unie en LBV vervaardigd.

Door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt neemt de vraag naar Poolse werknemers nog steeds toe. Voor Polen zijn er echter, door de gebrekkige voorlichting in het thuisland, veel onduidelijkheden over het wonen en werken in Nederland. In de dvd worden twee Poolse werknemers gevolgd die besluiten om in Nederland te gaan werken. De ene werknemer kiest voor een bonafide uitzendbureau, de andere niet. Door middel van deze praktijksituaties wordt informatie verschaft over zaken waar je op moet letten bij de keuze van een uitzendbureau. Zowel het verschil tussen bonafide en malafide uitzendbureaus als informatie over de beloning, arbeidscontracten, vervoer, huisvesting en verzekeringen wordt weergegeven. Door de Poolse werknemers goed te informeren, wordt voorkomen dat ze te weinig loon betaald krijgen, slecht gehuisvest worden of te veel uren werken.

"Voor Poolse werknemers is het een grote stap om in Nederland te komen werken", aldus minister Donner. "Het is dan ook van groot belang dat ze goed worden voorgelicht. Zonder meer speelt het gebrek aan informatie de malafide uitzendbureaus in de kaart. De bonafide uitzendbureaus worden hier de dupe van. Malafide uitzendorganisaties moeten beseffen dat het negatieve beeld dat wordt gecreëerd slecht is voor het imago van Nederland. Recent hebben we hier in de Kamer over gesproken, de voorlichting kan en moet beter. De vakbonden en brancheorganisaties hebben een goed initiatief genomen met deze dvd. Tot slot sluit de dvd aan bij de informatieverstrekking van de overheid die in de zomer een brochure uitgeeft en een website lanceert met informatie voor arbeidsmigranten."

"Deze dvd is een noodzakelijk voorlichtingsinstrument", vertelt Artur Habant, de Poolse vice-ambassadeur. "Het is zeer goed dat de Poolse werknemers persoonlijk worden benaderd en op de hoogte worden gesteld van de rechten en plichten in Nederland. Uiteraard streven wij ernaar dat de groeiende Poolse economie doorzet zodat zij in de toekomst weer in Polen aan het werk kunnen. Als ambassade willen wij benadrukken dat Poolse werknemers te allen tijde bij ons terecht kunnen. De dvd is tevens een waardevol middel voor Nederlandse werkgevers. Zij moeten zich realiseren dat zij niet zonder Poolse werknemers kunnen en daarin hun verantwoordelijkheid moeten nemen."

"Helaas is op dit moment ongeveer driekwart van de uitzendbureaus voor Poolse werknemers malafide", aldus Anneke Miedema, projectleider Pragma Advies. "Zowel de brancheverenigingen als de vakbonden vinden het van groot belang dat Poolse werknemers terecht komen bij een betrouwbaar uitzendbureau. Door hen hier bewust voor te laten kiezen worden problemen voorkomen en wordt het voor onbetrouwbare uitzendbureaus moeilijker om werknemers te vinden. Wij willen met de dvd misstanden en uitbuiting voorkomen en Poolse werknemers met een gerust hart naar Nederland laten komen."


Links: Geen informatie