Gemeente Hilversum

Recent toegevoegd

Ambities sporten en bewegen hoog

22 april 2008
De gemeente Hilversum heeft hoge ambities op het gebied van sport en bewegen. Zowel voor binnen- als buitensporten dient fors geïnvesteerd te worden in accommodaties. Ook de communicatie tussen enerzijds gemeente en sportaanbieders en anderzijds sportaanbieders,
-verenigingen en onderwijsinstellingen onderling moet worden verbeterd.
Dat staat te lezen in de `Analyse en maatregelen voor het sport- en beweegbeleid 2008-2015' die deze week is gepubliceerd. Tegelijkertijd schrijft de gemeente evenwel dat de eigen financiële positie het niet toelaat alle ambities op korte termijn te realiseren. Daarom wil men in gesprek met sportverenigingen, sportaanbieders, sponsors en andere partijen op zoek naar gezamenlijke oplossingen.

De gemeente wil dat zoveel mogelijk inwoners van Hilversum in de gelegenheid zijn te sporten of anderszins recreatief te bewegen. Daarom moet het gemeentelijk sportbeleid waarborgen dat voldoende voorzieningen zijn die goed over de stad zijn verspreid. Dat betekent idealiter dat onder meer op de bestaande buitensportaccommodaties er vier kunstgrasvelden (twee voor hockey, twee voor voetbal) bij moeten komen, dat de velden van rugbyclub EC Hilversum en voetbalvereniging Altius gerenoveerd dienen te worden en dat er een vierde sporthal gebouwd wordt. Achterliggende doelstellingen zijn het wegwerken van de lange wachtlijsten bij bijna elke sportvereniging (vooral de jeugdafdelingen kunnen de nieuwe aanwas vaak niet aan) en het gezond maken van sportverenigingen.

Sportwethouder Jan Rensen: "Daarmee leggen we ambitieniveau hoog. En we moeten eerlijk toegeven: hoger dan onze financiële mogelijkheden reiken. Toch kiezen we ervoor deze beleidsvoornemens uit te spreken. We willen bewust laten zien wat de fysieke consequenties zijn als we de inhoudelijke wensen willen waarmaken. Als we alleen zouden opschrijven wat we nu als gemeente financieel kunnen waarmaken, zou dat een wel heel beperkte visie opleveren. Maar als de realistische visie die we nu neerleggen breed wordt onderschreven, kunnen we gaan zoeken naar andere financieringsbronnen dan alleen het gemeentelijk potje voor sport. Wat kunnen verenigingen zelf opbrengen, waar kunnen we sponsors vinden, zijn er subsidies aan te boren, of hoe kunnen we bijvoorbeeld combinaties maken met onderwijshuisvesting? Denk ook aan buitenschoolse opvang. Ik wil graag weten hoe ver een gezamenlijke inspanning ons kan brengen. Daar ligt een enorme uitdaging." Daarom gaat de gemeente zijn oor te luisteren leggen bij sportverenigingen, onderwijsinstellingen en andere organisaties die bij sport en bewegen betrokken zijn. Rensen: "De nota is op een interactieve manier tot stand gekomen. We hebben enquêtes en interviews gehouden, er zijn drie workshops geweest die onderdeel uitmaakten van dat proces. Ook de laatste stap tot aan de definitieve uitwerking willen we samen maken met belanghebbenden bij en belangstellenden in de sport in Hilversum."

De analyse en de maatregelen benadrukken dat het beleid niet alleen gericht is op sportverenigingen en sportevenementen. Naast sporten als doel op zich, is sport immers ook een belangrijk middel om ingezet te worden bij het terugdringen van bewegingsarmoede, het voorkomen van overgewicht en bevorderen van participatie en een gezonde leefstijl. Via een integrale aanpak worden diverse beleidsterreinen betrokken om de sportiviteit onder inwoners te bevorderen. Ook de openbare buitenruimte wordt genoemd.
Rensen: "Binnenkort verschijnt naast de sportnota ook de nota Geef ze de ruimte waarin wordt ingezoomd op de speelplekken in de stad, van wipkippen tot openbare speelplaatsen, van klimtoestellen tot voetbalkooitjes. Ik wil het besluitvormingstraject ven beide nota's zoveel mogelijk parallel laten lopen. Ik beschouw ze eigenlijk als deel A en deel B van hetzelfde integrale beleid."

Wie mee wil praten over de definitieve invulling van het gemeentelijk sportbeleid is op dinsdag 27 mei 2008 vanaf 19.00 uur welkom in het Raadhuis. De gemeente stelt het op prijs als deelnemers zich vooraf aanmelden via sportinfo@hilversum.nl of telefoonnummer 035 629 2856. Daar kan ook de conceptnota worden aangevraagd, die eveneens te downloaden is via de link aan de rechterkant van dit scherm.