Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

PERSBERICHT

Amsterdam, 22 mei 2008

Meer kleur op Amsterdamse school
'Ik wil kleurrijke scholen in De Baarsjes', zegt Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs in De Baarsjes. 'Ons stadsdeel wil dat de scholen in het stadsdeel een afspiegeling zijn van de buurt. Een groot aantal, vaak hoog opgeleide bewoners laat hun kinderen echter naar school gaan op zogenoemde witte scholen in andere stadsdelen. In De Baarsjes woont een veelheid van nationaliteiten. Als kinderen in gescheiden werelden opgroeien, blijven we vreemden van elkaar. Goed samenleven begint met elkaar ontmoeten, leren kennen en samen dingen doen op school. Dat geldt voor kinderen en hun ouders. Mensen wonen hier bij elkaar in de straat. Dan is het toch niet meer dan logisch dat hun kinderen met elkaar in de buurt naar school gaan. Daar ontmoeten kinderen en ouders met een verschillende achtergrond elkaar. Kinderen maken dan vriendjes en vriendinnetjes met wie ze na schooltijd in de buurt kunnen spelen.'

Dinsdag 27 mei organiseren de Stichting Kleurrijke Scholen, het landelijke Kenniscentrum Gemengde Scholen en Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO) een uitwisselingsbijeenkomst voor Amsterdamse oudergroepen. Ouderinitiatieven, waarbij een groepje 'witte' ouders zich gezamenlijk inschrijft op een 'zwarte' school, blijken ook in Amsterdam vaak succesvol bij het kleurrijk maken van scholen. Lambriex is ook aanwezig bij de bijeenkomst.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex.

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Gezocht: vrijwilligers

Het Dagelijks Bestuur gaat akkoord met het 'Plan van aanpak Wmo-platform'. Om handen en voeten te geven aan de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), is het stadsdeel nu op zoek naar tien gemotiveerde vrijwilligers voor het Wmo-platform. Het platform adviseert de stadsdeelraad gevraagd en ongevraagd over de Wmo. Belangrijke aandachtsgebieden van deze wet zijn wonen, zorg, welzijn en participatie. Meer informatie op www.baarsjes.nl/wmoplatform.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Hanny Korver, 06 2332 1414.

Subsidie voor opvoering 'De purperen citroen'

Vorig jaar won het de verhalenwedstrijd van Juni Kunstmaand, dit jaar wordt het tijdens Juni Kunstmaand opgevoerd: 'De purperen citroen'. Het verhaal van de schrijver Murat Isik gaat over geuren en kleuren die herinneringen oproepen aan zijn oma. Tijdens Juni Kunstmaand 08 wordt het stuk vier keer opgevoerd in woon- en zorgcentrum Nieuw Vredenburg. Bewoners en verzorgers worden in het toneelstuk betrokken en hun verhalen, met als thema de herinnering aan geuren en kleuren, worden in het toneelstuk verwerkt. Het geheel wordt georganiseerd door Monique Reijnen, die vorig jaar samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Podium Mozaïek de verhalenwedstrijd organiseerde. De toneelbewerking wordt mogelijk gemaakt met een subsidie uit het evenementenbudget voor kunst en cultuur van het stadsdeel.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Programma Juni Kunstmaand 08 online

Het programma voor Juni Kunstmaand 08 is online. Op http://www.junikunstmaand.nl vindt u het volledige programma en het laatste nieuws over het bruisende kunst- en cultuurfestival in De Baarsjes, dat op zaterdagavond 7 juni op het Mercatorplein met een groots dansevenement start. Het papieren programmaboek wordt deze week huis-aan-huis verspreid in De Baarsjes.

Juni Kunstmaand 08 biedt een zeer gevarieerd programma met kunst, muziek, dans en theater, literatuur, architectuur, en een speciaal kinderprogramma. Portefeuillehouder Kunst Mirjam Smeels: 'Ik raad iedereen aan het programma goed door te kijken, er gebeurt zo veel dat je soms misschien iets over het hoofd ziet, en dat zou zonde zijn! Ik heb al een leuk programma voor mezelf samengesteld, en zo is er denk ik voor elk wat wils!'.

Het programmaboek, de website en de Juni Kunstmaandposters zijn dit jaar weer ontworpen door het ontwerpbureau No Office, dat werkt vanuit Meneer de Wit aan de Witte de Withstraat.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels.

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Prijs voor Baarsjes Buurt Bakfiets

Portefeuillehouder Mirjam Smeels opent zondag 25 mei om 13.00 uur het Rembrandtparkfestival. Ook maakt zij (om 14.30 uur) de naam van de nieuwe 'buurtbakfiets' in het stadsdeel bekend. Aan de naam ging een prijsvraag vooraf. De winnaars van de 1e en 2e prijs ontvangen een bedrag van 750 en 500 euro. Met dit geld organiseren ze binnenkort een gezellige buurtactiviteit. Bewoners die de bakfiets willen gebruiken kunnen bellen naar: 020 489 6611. Meer informatie over het Rembrandtparkfestival: www.eigenwijks.nl.

Aanbesteding Jongerenwerk 2009 - 20011

Stadsdeel De Baarsjes zoekt een organisatie die per 1 januari 2009 het jeugd- en jongerenwerk in De Baarsjes met nieuw elan gaat uitvoeren. Het stadsdeel nodigt geïnteresseerde organisaties uit om het bestek te bekijken en uiterlijk 7 juli 10.00 uur een offerte uit te brengen. Het bestek, bijlagen en een toelichting op dit aanbestedingstraject zijn te vinden op www.baarsjes.nl/talent.

Uit de stadsdeelraad

Deelraad praat over Witte de Withstraat en Mercatorplein

De deelraad praat in haar vergadering volgende week dinsdag 27 mei over de herinrichting van de Witte de Withstraat en het Witte de Withplein. Belangrijke discussiepunten hierbij zijn de vrijliggende fietspaden, volwaardige tramhaltes, het kunstwerk en het groen op het plein. Daarnaast praat de deelraad over het ontwerp van een horecapaviljoen op het Mercatorplein.

De deelraad vergadert dinsdag 27 mei om 20.00 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden bij de griffie via griffie@baarsjes.amsterdam.nl

Agenda

Tentoonstelling kunstenaarsgroep KADK

Galerie de Stoker, tot 28 mei.

Blikvangers

MLB Expositieruimte, tot 31 mei.

De Onvoorstelbare Stad

Meneer de Wit, tot 30 mei.

Zomerkampioenschap Kortenaerplein

Kortenaerplein, 22 mei - aanvang 15.00 uur.

UNK

Club 8, 24 mei.

Onderhoud de Wit

Meneer de Wit, 24 mei - aanvang 20.00 uur.

HATWALK met architectuur

Hoofdzaak Hoeden Artwear, 25 mei.

Rembrandtparkfestival

Rembrandtpark, 25 mei - aanvang 11.00 uur.

Het Kunstenaarscafé

Meneer de Wit, 25 mei - aanvang 15.00 uur.

Dagtocht naar Den Haag

27 mei - aanvang 08.30 uur.

Vergadering stadsdeelraad

Raadzaal stadsdeelkantoor, 27 mei - aanvang 20.00 uur.

Zomerkampioenschap Geuzenplein

Geuzenplein, 28 mei - aanvang 13.00 uur.

Fok Stijl

Club 8, 30 mei.

WMO Braderie

Bij de bibliotheek op het Mercatorplein, 30 mei - aanvang 11.00 uur.