Universiteit Leiden
Geen verandering in zetelverdeling UR

Fotobijschrift: In het bijzondere de opkomstcijfers bij Letteren en Sociale wetenschap zijn teleurstellend.

De verkiezingen voor de Universiteitsraad (UR) hebben niet tot een andere zetelverdeling geleid. Minder studenten brachten hun stemmen uit. Vorig jaar stemde 22,4 procent van de studenten, nu 19,4 procent. Onder medewerkers was de opkomst hoger. Nu stemde 17,1 procent, twee jaar geleden 14,3.

Teleurgesteld
Bij de bekendmaking van de uitslag was UR-voorzitter Geert van der Varst teleurgesteld over de lage opkomst. 'Jammer. We hadden gehoopt dat de opwaartse lijn van de laatste jaren bij studenten zich zou voortzetten. Maar het aantal medewerkers dat is gaan stemmen ligt wel zo'n 3% hoger dan de vorige keer; dat is zeker positief. Desalniettemin kan de opkomst bij universitaire verkiezingen ronduit laag genoemd worden. De oorzaken zijn op dit moment niet bekend, maar liggen wel voor de hand. De UR staat ver af van de belevingswereld van studenten en personeel. Tel daarbij op dat men de verschillen tussen de partijen niet ziet en er in Mare aanzienlijk minder aandacht is voor de medezeggenschap en je hebt het ideale recept voor een lage opkomst. We moeten niet de illusie hebben dat 80% van de universitaire gemeenschap gaat stemmen, maar het dubbele van nu moet toch wel kunnen. Hier ligt een uitdaging voor de UR in de toekomst.'

Tabel:
Zie het origineel

Uitslag UR
Bij de medewerkers behoudt de Abvakabo 5 zetels en krijgen de Young Researchers (LEO) 3 zetels. Lijst Van Kleef wist niet voldoende stemmen te bemachtigen voor een zetel.

Van de studentenpartijen behoudt Bewust en Progressief (BeP) drie zetels, gaan er twee naar zowel de Studentengroepering Leiden (SGL) als de Christelijke Studentenfractie Leiden (CSL). De Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS) behoudt één zetel.

Faculteitsraden
Dit jaar waren alleen verkiezingen voor de studentengeledingen van de faculteitsraden. Met name de lage opkomst bij Sociale Wetenschappen en Letteren viel op: beide gingen omlaag van 26% vorig jaar naar 22% dit jaar. Bij Sociale Wetenschappen bleven de zetelaantallen onveranderd (BeP, SGL, LVS 2, CSL 1). Letteren zag een fors verlies voor Bep (-2) ten gunste van CSL (+1) en LVS (+1). BeP houdt 3 zetels, SGL, CSL en LVS komen op 2. De faculteit Rechtsgeleerdheid bleef qua opkomst vrij constant (25% nu, 26% vorig jaar). Ook hier verloor BeP 1 zetel ten koste van nieuwkomer bij Rechtsgeleerdheid LVS. SGL houdt 3 zetels, BeP houdt er 2, CSL en LVS allebei 1 zetel.

(27 mei 2008 WvA)