Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 21 mei 2008

Dit bericht staat ook op:

Conflict en Veiligheid in Vredespaleis

Op donderdagmiddag 29 mei vindt de startconferentie plaats van het NWO-thema 'Conflict en Veiligheid'. De aftrap vindt plaats in het Vredespaleis in Den Haag. De media zijn, na aanmelding, van harte welkom.

Dagelijks bereiken ons voorbeelden van conflicten via de media: conflicten in het Midden-Oosten, conflicten rond oliewinning en conflicten tussen lokale groepen jongeren. Conflicten zijn aan de orde van de dag en vormen een integraal onderdeel van elk sociaal systeem. Conflicten kunnen spelen op lokaal niveau, bijvoorbeeld binnen gezinnen en tussen groepen jongeren. Ook op nationaal en internationaal niveau spelen conflicten, zoals binnen arbeidsorganisaties en hun vertegenwoordigingen, tussen diverse etnische groepen en tussen landen.

Op de conferentie worden vier presentaties gehouden. Carsten de Dreu, voorzitter van de themacommissie Conflict en Veiligheid geeft een korte introductie over de belangrijkste doelstellingen van het thema en een visie op de komende jaren. Daarna zullen drie internationaal gerenommeerde wetenschappers een presentatie geven: Jeanne Brett, Marc Howard Ross en Nicholas Sambanis. De startconferentie wordt afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Willem van Genugten.


*** Conflict en Veiligheid in vogelvlucht ***

Doel: Met de ontwikkeling van het thema 'Conflict en Veiligheid' wordt niet alleen geprobeerd een bijdrage te leveren aan wetenschappelijke kennisontwikkeling. Maar ook aan kennisvorming die leidt tot de verbetering van interventies en het ingrijpen van politie justitie en VN-vredesmachten. Kennisvorming komt tot stand in een proces van continue interactie tussen kennisvragers en -aanbieders.

Looptijd: zes jaar (2008-2014).

Huidig budget: 6 miljoen euro.

Gewenst budget: 20 miljoen euro.

Betrokken partners: Nationale Ombudsman, Randstad HR Solutions, Forum, Ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Wonen, Wijken en Integratie (als onderdeel van VROM), Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie, Defensie.

Meer over het NWO-thema 'Conflict en Veiligheid' op www.nwo.nl/conflict


---
Noot voor de redactie,