Mag ik dood: film en debat door Humanistisch Verbond en HUMAN

24/04/2008 15:31

Humanistisch Verbond

Voor mensen met chronisch psychische klachten en met een doodswens, is het vrijwel onmogelijk op een menswaardige manier te sterven. Het Humanistisch Verbond wil het taboe op hulp bij zelfdoding bij deze groep doorbreken. Hiertoe vindt op 29 mei de eerste publieksvertoning plaats van de documentaire Mag ik dood, met aansluitend debat.

Van de gemiddeld 1.500 Nederlanders die jaarlijks door zelfdoding om het leven komen, gaat het in zo'n 700 gevallen om mensen met een psychische klachten. Hun doodswens is vrijwel onbespreekbaar. Vaak is er sprake van ernstig lijden zonder perspectief op verbetering. De ruimte die de euthanasiewet artsen en psychiaters biedt wordt zelden benut: minder dan vijfmaal per jaar wordt een verzoek om hulp bij zelfdoding ingewilligd. De anderen staan alleen en sterven meestal een eenzame en gewelddadige dood.

De film Mag ik dood is gemaakt in opdracht van HUMAN en het Humanistisch Verbond. De persoonlijke aanleiding voor documentairemaakster Eveline van Dijck is de recente zelfdoding van haar zus Cathma. De film behandelt het schrijnend gebrek aan hulp voor mensen die vanwege chronisch psychische klachten hun leven ondraaglijk en uitzichtloos vinden en de dood verkiezen. Centraal staat de vraag hoe om te gaan met hun doodswens. Aan het woord komen nabestaanden, de wetgever, een psychiater, een officier van justitie, een consulent van de NVVE, tevens humanistisch raadsvrouw en een counselor die samenwerkt met Stichting De Einder.

Na de film volgt een paneldiscussie over het taboe op de zelfgekozen dood. Waarom is deze onbespreekbaar en laten we mensen die niet verder willen leven aan hun lot over? Aan de discussie met panel en publiek nemen onder anderen voormalig minister van VWS Els Borst, ethica Inez de Beaufort en psychiater Fons Tholen deel. GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema geeft daarna een reactie op de film en het debat. De toegang is gratis maar men dient zich wel aan te melden.





http://www.humanistischverbond.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie