NCRV

Het Blauwe Goud

Het Blauwe Goud: simpele stappen voor schoon water

Donderdag 29 mei 2008

19.55 uur, Nederland 2

Exclusieve gesprekken met Prins Willem-Alexander

Het Blauwe Goud is een vierdelige NCRV-serie van Marcel Quartel over de wereldwijde waterproblematiek. Onderdeel in elke aflevering is een exclusief gesprek met Prins Willem-Alexander, voorzitter van de VN-adviseursgroep voor water en sanitatie.

In de aflevering op donderdag 29 mei staan de gevolgen van vervuild water centraal en de manier waarop je op een eenvoudige manier van vuil weer schoon water kunt maken. Vervuild water is de oorzaak van veel ziektes in ontwikkelingslanden.

In Gambia staat een zogenaamde waterpiramide, die met behulp van zonlicht van zout/vervuild water weer drinkbaar, zoet water maakt. De piramide is speciaal ontwikkeld voor tropische landen door Martijn Nitzsche uit Delft. Hij kreeg daarvoor een prijs van de Wereldbank. Deze waterzuiveringsinstallatie wordt vooral neergezet in arme gebieden met slecht drinkwater.

Daarnaast is te zien hoe een Nederlander in Cambodja een simpele touwwaterpomp ontwikkelt. Deze pomp vergt nauwelijks onderhoud en is gemaakt van lokaal verkrijgbare materialen. Er zijn inmiddels een paar honderd touwwaterpompen geïnstalleerd in het arme land. Ook worden er eenvoudige keramische waterfilters gemaakt, waardoor water gezuiverd kan worden op een goedkope manier.