Gemeente Eemnes

Persberichten

Bedplassen verleden tijd!

Na deze avond is er voor de ouders van kinderen met hardnekkige bedplasproblematiek de mogelijkheid van het volgen van een cursus Droog slapen kun je leren. De informatieavond en het cursusaanbod helpt kinderen droog te leren slapen en geeft ouders hulp en advies om droog slapen aan te leren en vol te houden.

Bedplassen komt veel voor
In Nederland hebben meer dan 100.000 kinderen boven de 6 jaar regelmatig last van bedplassen. Er is sprake van bedplassen als een kind tijdens de slaap, zonder opzet één of meerdere malen per week in bed plast. Deze kinderen doen een complete plas in bed. Dit varieert van 2 maal per week tot iedere nacht nat. Overdag zijn deze kinderen droog. Op 9-jarige leeftijd plast één op de vijftien kinderen nog in bed! Een groot probleem voor kind en ouders: slecht voor het zelfbeeld, de omgeving reageert negatief en het beïnvloedt het sociale leven nadelig bij logeren en vakanties.
Toch is aan bedplassen vaak iets te doen: misverstanden wegnemen, juiste informatie en adviezen ontvangen, maar ook hulpmiddelen en (groeps)methoden toepassen en in de praktijk brengen onder deskundige begeleiding.

Informatieavond
Tijdens de bijeenkomst op 29 mei a.s. zal een jeugdverpleegkundige van de GGD Eemland een overzicht geven van methoden om het bedplassen bij kinderen te verminderen dan wel te beëindigen. Er wordt met name aandacht besteed aan oorzaken van bedplassen, zodat u als ouder een meer gerichte keuze van bedplasbegeleiding kan maken. Er wordt ingegaan op de volgende begeleidingsmethodieken: plas- en drinkpatroon overdag, beloningssysteem, wel of niet opnemen, de kalendermethode, gebruik van de plaswekker en de droogbedtraining. Deze informatieavond is bedoeld voor ouders van kinderen vanaf 6½ jaar uit het gewest Eemland en vindt plaats in het GGD-gebouw, Zonnehof 10 in Amersfoort van 20.00 uur tot 22.15 uur. Met behulp van deze informatie blijken veel ouders in staat te zijn hun kinderen te helpen bij het droog leren slapen. Opgeven voor deze gratis informatieavond kan telefonisch bij het secretariaat van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Eemland:
033 467 81 12, per fax: 033 467 81 01 of per mail: jgz@ggdeemland.nl.

Meer informatie over het cursusaanbod kunt u vinden op de website van de GGD.

Zie