Gemeente Breda

Bredase nachtzaken in zomerperiode tot vijf uur open

Bredase nachtzaken mogen vanaf 29 mei tot en met 27 september 2008 op donderdag, vrijdag en zaterdag tot vijf uur open blijven.

Deze uitbreiding komt tegemoet aan de dringende wens van nachtzaken om langer open te zijn. De meerderheid van de raadsfracties heeft in een gesprek met vertegenwoordigers van de horecagelegenheden en bewoners van de binnenstad de bereidheid uitgesproken voor de tijdelijke uitbreiding.

Nachtzaken mogen vanaf 29 mei aanstaande een uur langer open zijn. Het uur van 4.00 tot 5.00 is een vensteruur; dat betekent dat na 4.00 uur geen nieuwe bezoekers meer mogen worden toegelaten. Broodjeszaken mogen eveneens tot 5.00 uur open blijven. Deze uitbreiding is een tijdelijke aanvulling op de uitbreiding van de sluitingstijden die in februari 2008 werden ingevoerd voor de horeca in de binnenstad, waarbij de natte horeca een vensteruur kreeg van 2.00 tot 3.00 uur.

Als gevolg van de eerdere invoering van het vensteruur tot 3.00 uur voor de natte horeca zien de nachtzaken zich geconfronteerd met financiële problemen (sterk afgenomen omzet). Een poging van partijen om gezamenlijk tot een oplossing te komen, resulteert nu in een tijdelijke uitbreiding van de openingstijden.

Op de nieuwe tijdelijke sluitingstijden wordt streng gehandhaafd. Om 5.00 uur moeten de nachtzaken en de broodjeszaken feitelijk gesloten zijn: tap dicht, zaak leeg, licht uit. De burgemeester verbindt aan het tijdelijke vensteruur de voorwaarde dat het kort geding dat door de nachtzaken was aangespannen, wordt ingetrokken. Ook behoudt de burgemeester zich het recht voor de maatregel in te trekken als openbare orde problemen daartoe aanleiding geven.

Besloten is vervroegd een evaluatie van de nieuwe sluitingstijden uit te voeren. Deze volgt na de zomervakantie in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en de politie. De evaluatie heeft betrekking op het eerste half jaar van de nieuwe sluitingstijden, de periode 1 februari tot en met 31 juli 2008.

Breda, 14 mei 2008