Gemeente Maasgouw


Informatieavond kerken en kapellen

2008 is door de Stichting kerkelijk Kunstbezit Nederland en de samenwerkende steunpunten van Monumentenzorg en archeologie uitgeroepen tot het jaar van het religieuze erfgoed. In de gemeente Maasgouw is na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2007 het idee ontstaan om het cultureel (religieus) erfgoed meer onder de aandacht van de eigen inwoners en toeristen te brengen. De basis werd hiervoor in het verleden gelegd in de voormalige gemeente Thorn, waar een stichting kruisen en kapellen werd opgericht. Het stichtingsbestuur heeft als doel om initiatief te nemen ten behoeve van het onderhoud, restauratie en zo mogelijk herbouw van bestaande en/of verdwenen wegkruisen en kapellen. Voor actuele informatie wordt verwezen naar de website van de stichting: www.kruisenenkapellenthorn.nl

In navolging van de werkzaamheden van bovengenoemde stichting is ook de gemeente Maasgouw van plan om samen met een enthousiaste groep vrijwilligers het religieus culturele erfgoed in de vorm van kapellen, veldkruisen en religieuze buitenbeelden op een gestructureerde en planmatige wijze te gaan onderhouden en beheren. In totaal heeft Maasgouw 7 grote kapellen, 35 kleine veldkapelletjes, 31 (weg) kruisen en 14 religieuze buitenbeelden.

Momenteel worden op individuele basis ook al de nodige initiatieven door vrijwilligers ontplooid. Zo werd in Maasbracht naast de vijver aan de Sintelstraat reeds een Leonarduskruis opgericht. In Wessem werd op 1 mei j.l. een nieuwe kapel ter ere van de H. St. Joris ingezegend, terwijl in Linne het voornemen bestaat om een nieuwe Mariakapel achter het voormalige gemeentehuis te gaan oprichten. In Stevensweert werd in 2007, vlakbij de Hompesche molen, een veldkruis dat dreigde verloren te gaan weer in ere hersteld. Door kennis en krachten te bundelen kunnen we er samen voor zorgen dat huidige en toekomstige generaties trots kunnen zijn op ons cultureel religieus erfgoed.

Door zowel het gemeentebestuur als de provincie Limburg werd reeds subsidie ter ondersteuning van het vrijwilligerswerk toegekend. Binnen het grondgebied van Maasgouw hebben zich inmiddels 76 personen als klusser/beheerder van kruisen en kapellen aangemeld.

Voor de inwoners uit de kernen Heel, Beegden en Wessem wordt vanuit de gemeente door de heer Lei Peeters een voorlichtingsavond .... verzorgd.
Iedereen die geĂŻnteresseerd is in de activiteiten op het gebied van kruisen en kapellen wordt hierbij uitgenodigd voor het bijwonen vande voorlichtingsavond op donderdag 29 mei 2008 in de Maessenzaal van cultureel centrum Don Bosco, Monseigneur Savelbergweg 10 in Heel. De aanvang is om 20.00 uur.
Tijdens deze avond wordt duidelijk gemaakt ..... hoe wij denken dat het religieuze erfgoed op een structurele wijze beschermd kan worden.
* Publiekscentrum

* Markt 36 Maasbracht

* Telefoon 0475 85 25 00