Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Tentoonstelling Homo urbanus homo sapiens?

Sculpturen, installaties en objecten
Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam

29 mei 2008 15 september 2008

De tentoonstelling Homo urbanus homo sapiens? is het eerste internationale outdoor project van jonge, getalenteerde kunstenaars uit Riga, Letland in Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam. Het vormt een platform voor nieuwe uitwisselingen op het gebied van cultuur, marketing, city branding en andere activiteiten tussen de vriendschapssteden Riga en Amsterdam.

De tentoonstelling zal op donderdag 29 mei om 17.30 uur geopend worden door de burgemeester van Riga, Janis Birks en de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

Waarom de titel Homo urbanus homo sapiens?
De tendens binnen de kunstwereld in de laatste jaren is dat de kunstenaars niet alleen geïnteresseerd zijn in het esthetische aspect van een kunstwerk, maar ook een verband willen leggen naar de politieke, sociale en maatschappelijke situaties van hun omgeving. De hedendaagse problematiek als milieu, geweld en de menselijke zoektocht naar hun eigen identiteit hebben kunstenaars gedwongen een nieuwe weg in te slaan.

De betrokkenheid van het publieke leven is een essentieel element geworden binnen de hedendaagse kunst. Kunstenaars hebben verschillende manieren gevonden om het alledaagse leven te integreren in de kunst. Door de kunst publiek te maken verbreedt de kunstenaar zijn artistieke grenzen en beïnvloedt hiermee de betrokkenheid van het publiek. De kunst verplaatst zich van een private, naar een publieke omgeving en ontwikkelt zo een bijzonder dialoog tussen het publiek en de kunstenaar.

Er zijn negen Letse kunstenaars gevraagd om een nieuw kunstobject te creëren of een bestaand object aan te passen voor de tentoonstelling Homo urbanus homo sapiens? in Amsterdam.

Aan de tentoonstelling is een speciaal onderdeel toegevoegd, namelijk het Pink House, ontworpen door de kunstenaars Aigars Bike en Kristaps Gulbis. Het Pink House is een 150 vierkante meter, 9 meter hoog, mobiel, opblaasbaar gebouw. Het gebouw heeft de vorm van een Griekse tempel welke refereert aan een kenmerkend, cultureel symbool en wordt, dankzij de alledaagse roze kleur, deel van een hedendaagse (pop)cultuur.
Het Pink House wordt gebruikt voor verschillende programmering. Tentoonstelling Art Nouveau Letland, Riga
Tentoonstelling When many become one Latvia song and dance celebration in pictures
Film programmas voor kinderen en volwassen verzorgd door het Nationaal Film Centrum van Letland
Documentaires: o.a. Defenders of Riga

Het Pink House is dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 20.00 uur en staat op de Kanaalpromenade van 29 mei tot 20 juni 2008. Voor meer informatie over het Pink House: www.pinkhouse.lv

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door:
The State Agency The New Three Brothers (SA j3b) The Centre for Art Management and Information (MMIC) Ondersteund door:
Riga City Council
The Culture Agency of the Riga City Council
City of Amsterdam
Mrs. Maya Meijer, MeyerBergman
The Ministry of Culture of the republic of Latvia The Ministry of Foreign Affairs of Latvia
The Embassy of the Republic of Latvia in the Netherlands The Culture Capital Endowment of Latvia
Stadsdeel Westerpark, Servicepunt Kunst.
Westergasfabriek B.V.
Amsterdams Fonds Voor de Kunst
The National Library of Latvia
The National Film Centre of Latvia
De curator:
Inese Baranovska, the State Agency The New Three Brothers, Riga

Deelnemende kunstenaars:

Aigars Bike (1969), Sculptuur Choice of Idealist; Eriks Bois (1969), Installatie Through your Canals; Asnate Bockis (1984), Sculptuur I am at Home; Kristaps Gulbis (1967), Object Mobile City Case; Kristaps Gelzis (1969) en Voldemars Johansons (1980), Interactief sculptuur Lets keep in Touch; Laura Feldberga (1975), Installatie Reading room; Kirils Pantelejevs (1969), sculptuur The Buddha of Suburbia; Ugis Traumanis (1967) sculptuur groep Constructions I IV;

Informatie:

De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken op Cultuurpark Westergasfabriek langs de Kanaalpromenade en de Beeldentuin. Haarlemmerweg 8 - 10 te Amsterdam.
Het Pink House is dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

Contactpersoon Charlotte Los
Projectmanager Beeldententoonstelling Homo urbanus - homo sapiens? beeldententoonstellingriga@hotmail.com
www.westergasfabriek.nl
www.westerparkkunst.nl