Gemeente Abcoude


Gemeenteraad bediscussieert dijkverzwaring het Gein

De Geindijk In een zitting van het forum discussieert de gemeenteraad van Abcoude op donderdag 29 mei over de werkzaamheden die Waternet uit wil voeren in het kader van de dijkverzwaring van het Gein. Waternet is de uitvoerende instantie van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vechtstreek en vanuit die hoedanigheid belast met het organiseren van de waterzaken in gemeente Abcoude. De discussie vindt plaats naar aanleiding van de startnotitie 'Dijkverbetering het Gein'. Van deze statnotitie, die in de afgelopen jaren is ontwikkeld, heeft Waternet onlangs een conceptversie bekend gemaakt. In de startnotie schetst Waternet de problematiek, bespreekt het de regelgeving waartegen de problemen zich afspelen en komt het met een 6-tal varianten die allen kunnen leiden tot een oplossing van de genoemde problemen. In een vergadering van het Algemeen Bestuur die begin juni plaatsvindt, hoopt Waternet tot een definitief standpunt te komen en spreekt het de voorkeur uit voor de genoemde varianten.

Achtergrond Uit de concept startnotitie blijkt dat de Geindijk op verschillende plekken niet voldoet aan de gestelde veiligheidseisen van het achterland. In het centrum van Abcoude is de dijk gelegen langs de Kerkstraat en het stuk dijk gelegen langs de Stationsstraat te laag. De stabiliteit van de dijk is op dit gedeelte wel in orde. Elders langs het Gein vormt de stabiliteit het probleem. Een steil talud, direct gelegen aan de sloot is de veroorzaker hiervan. Een specifiek probleem vormt het water dat onder een dijk door kan stromen. In dijkjargon wordt dit piping genoemd. Piping is pas gevaarlijk wanneer het onder de dijk doorstromende water ook grond meeneemt. Het water fungeert dan als een vijfde colonne die de dijk van binnenuit uitholt. In het centrum van Abcoude is de stabiliteit zoals gezegd op orde. Piping valt echter niet uit te sluiten.

Plan van aanpak Waternet heeft een 6-tal varianten onderzocht waarop dijkverzwaring uitgevoerd kan worden. Tussen deze varianten wordt in de nabije toekomst een keuze gemaakt. In de verschillende varianten is rekening gehouden met de uiteenlopende rollen die de dijk speelt. Een dijk is immers meer dan een hoop grond die het achterland beschermt tegen hoge waterstanden. Ook op het gebied van natuur of archeologie heeft de Geindijk een rol. Bij het uitkristalliseren van de verschillende varianten worden de voor- en nadelen van iedere variant uitvoerig benoemd. Ook de kosten die een variant met zich meebrengt zijn in deze analyse meegenomen.

De gemeente Abcoude wil via deze weg alle omwonenden, geĂŻnteresseerden en de betrokken belangengroeperingen van harte uitnodigen om aanwezig te zijn op 29 mei. In de discussie van de forumzitting komt de problematiek rondom de dijkverzwaring uitvoerig aan de orde. In de komende maanden komt naast Waternet ook de gemeente met een eigen standpunt inzake de dijkverzwaring.
---

21 mei 2008