Gemeente Arnhem

Arnhemse trolley gaat over op groene stroom (23-05-2008) De Arnhemse trolleybussen rijden vanaf donderdag 29 mei op groene stroom, afkomstig van waterkrachtcentrales in Noorwegen. Wethouder Cees Jansen (verkeer en milieu), directeur Volkert Vintges van de Gelderse Milieufederatie, en concessiedirecteur Richard Bruns van Connexxion halen die dag gezamenlijk de hendel over. Dit gebeurt om 9.45 uur op het Velperplein.

De Gelderse Milieufederatie (GMF) steunt het initiatief voor de klimaatneutrale Arnhemse trolley. De GMF doet mee aan de landelijke campagne HIER voor een klimaatneutraal Nederland. De trolleybus wordt dan ook meteen voorzien van het HIER-logo. Alle 40 Arnhemse trolleybussen krijgen de sticker opgeplakt.

Beter klimaat
De Arnhemse trolley, die in september volgend jaar 60 jaar bestaat, draagt al bij aan schonere lucht, omdat een elektrisch aangedreven bus geen schadelijke stoffen als stikstofoxide en fijn stof uitstoot. Doordat de trolley op groene stroom gaat rijden, draagt de bus binnenkort ook bij aan schone energieopwekking, schonere lucht en een beter klimaat.
Het Arnhemse trolleynet verbruikt zes miljoen kilowattuur stroom per jaar. Een waterkrachtcentrale verbruikt geen fossiele brandstoffen en stoot geen kooldioxide uit. Voor het Arnhemse trolleynet betekent dat een besparing van 5.580 ton kooldioxide per jaar.

Luchtkwaliteit
De gemeente voert niet alleen klimaatbeleid, maar voert de komende jaren meer maatregelen uit om te zorgen voor betere luchtkwaliteit. Zo komt er een systeem voor dynamisch verkeersmanagement waarmee de verkeersdoorstroming in het centrum verbetert. Een verbod voor vervuilende vrachtwagens op of binnen de centrumring wordt nader uitgewerkt. In onderzoek is een betere bereikbaarheid met het openbaar vervoer en een aanpassing van de parkeervoorzieningen in Arnhem Noord voor de bestaande en nieuwe attracties.