Agressief of gewelddadig gedrag tegen werknemers met een publieke taak niet getolereerd

Persuitnodiging

Op 29 mei presenteert minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) met steun van andere bewindspersonen en vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties een landelijke norm om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak aan te pakken. De vertegenwoordigers komen uit de sectoren veiligheid, zorg, onderwijs, sociale zekerheid, openbaar vervoer en bestuur. Allen geven zij op 29 mei een krachtig signaal af: agressie en geweld tegen hulpverleners, baliemedewerkers bij de sociale dienst, buschauffeurs en alle andere werknemers die zich dagelijks inspannen voor het algemeen belang, wordt niet geaccepteerd.

Omdat het gaat om werknemers uit uiteenlopende sectoren, is de norm opgesteld in algemene bewoordingen. Het is een steun in de rug voor werknemers én werkgevers, omdat zij samen met bewindslieden een vuist maken tegen agressie en geweld. Hieraan wordt ook concreet uiting gegeven door een beeldmerk dat op 29 mei wordt gepresenteerd. Werkgevers kunnen dit beeldmerk en de norm gebruiken in hun huisregels.

De norm is tot stand gekomen in overleg met bovengenoemde vertegenwoordigers en experts. De norm en het beeldmerk zijn activiteiten in het kader van het Programma Veilige Publieke Taak. Met dit programma ondersteunt minister Ter Horst de werkgever en werknemer van de organisaties met een publieke taak, waardoor zij (beter) in staat zijn de aanpak van agressie en geweld binnen deze organisaties effectief vorm te geven. Het doel is om agressie en geweld in 2011 met 15% te hebben verminderd ten opzichte van het niveau in 2007. Toen had nog 66% van de werknemers uit de onderzochte sectoren te maken met agressie en geweld. Zie voor meer informatie over het programma http://www.veiligepublieketaak.nl/.

Een vertegenwoordiger van uw redactie is van harte welkom om bij de presentatie van de norm en het beeldmerk aanwezig te zijn. De bijeenkomst zal plaatsvinden op 29 mei van 16.00 tot 18.30 uur in de Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag. Vooraf aanmelden is niet nodig. Een perskaart is verplicht.

Noot voor redacties (