Bijzondere dapperheidsonderscheidingen voor Marine

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop reikt donderdag 29 mei vijf "Erepenningen voor Menslievend Hulpbetoon" uit aan een helikopterbemanning van de Koninklijke Marine voor een gewaagde reddingsoperatie boven de Noordzee. De ceremoniële uitreiking vindt plaats op Marinevliegkamp De Kooy, ten zuiden van Den Helder.

Na meer dan zestig jaar wordt deze oudste Koninklijke onderscheiding na de Militaire Willemsorde voor het eerst weer uitgereikt. De vijf bemanningsleden van het Search and Rescue squadron 7 van de Koninklijke Marine komen hiervoor in aanmerking, omdat ze het leven hebben gered van de kapitein en de eerste stuurman van een Iraans containerschip dat 21 december 2003 op de Noordzee in een vliegende storm op drift was geraakt. De beide opvarenden die door de zware zeegang ernstig gewond waren, zijn door vasthoudend en heldhaftig optreden van de vier marinemannen en één --vrouw geëvacueerd en naar een ziekenhuis op de vaste wal gebracht.

Squadron 7 van de Koninklijke Marine, gestationeerd op het Marinevliegkamp De Kooy, is sinds de jaren '70 rond de klok belast met opsporings- en reddingsvluchten boven de Noordzee en heeft in die periode al meer dan 1250 drenkelingen en mensen in nood het leven gered.

Noot voor redacties (