Milieudienst Rijnmond

Tweede internationale conferentie over havens, luchtkwaliteit en klimaatsverandering (HAQCC)

27.05.2008 15:00
Sef van den Elshout, Expertisecentrum, bureau Lucht, telefoon 010 246 83 68

De DCMR Milieudienst Rijnmond, TNO Milieu en leefomgeving en de VVM (Vereniging van milieuprofessionals) organiseert op 29 & 30 mei een internationale tweedaagse conferentie waarin havens, luchtkwaliteit en klimaat centraal staan.

Havens en luchtkwaliteit

HAQCC is een toegepast wetenschappelijke conferentie met als thema havens, luchtkwaliteit en klimaat. Scheepvaart is een steeds belangrijkere bron van luchtverontreiniging. Zeker in vergelijking met andere bronsoorten, zoals industrie en verkeer, waar de laatste jaren grote uitstootreducties zijn bereikt. Havens zijn bovendien knooppunten van transport, scheepvaart én verkeer, en favoriete vestigingsplaatsen voor industrie en energie opwekking. Dit maakt dat de luchtkwaliteit vaak onder druk staat, maar ook dat de beoordeling van de luchtkwaliteit en de analyse van de problematiek bijzonder ingewikkeld is.

Havens en klimaat

Sinds enkele jaren is er veel aandacht voor en zorg over het klimaat. Ook hier spelen transport en havensteden een grote rol. Broeikasgas wordt vaak tegelijk met luchtverontreiniging uitgestoten. Maatregelen voor lucht zijn soms goed voor het klimaat, maar werken soms ook tegengesteld. Er is dus alle reden om luchtkwaliteit en klimaat gezamenlijk te analyseren. Deze conferentie wil een brug slaan tussen beide milieuthema's. Het Rotterdam Climate Initiative (www.rotterdamclimateinitiative.nl) is een van de financiers van de conferentie.

Havens en grote steden

Grote havens liggen meestal dichtbij bevolkingscentra. Vandaar een specifieke conferentie voor en door professionals die zich bezig houden met scheepvaart en havengebieden. In 2005 was de eerste conferentie rond dit thema in Genua.

Deelname

Deelnemers komen deels van universiteiten en onderzoeksinstituten, van adviesbureaus werkzaam in de sector, van havens en milieudiensten. Zowel sprekers als deelnemers komen uit de hele wereld, hoewel de nadruk op Europa ligt. Er zijn ruim 50 presentaties en zo'n 120 deelnemers hebben zich op dit moment aangemeld.