FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Stakende buschauffeurs delen flyers en zuurtjes uit op de markt in Zaandam

Op donderdag 29 mei delen naar schatting 60 stakende buschauffeurs van de Connexxion-vestiging Zaandam tussen 10.30 uur en 12.30 uur flyers en zuurtjes uit op de markt in Zaandam.

De buschauffeurs vinden het zuur voor de reizigers die hinder ondervinden van de acties. In de flyer die de chauffeurs uitdelen leggen ze uit dat ze een normale loonsverhoging van 3,5% willen hebben, zoals die ook in andere sectoren wordt gegeven. Ook vragen zij het publiek om begrip voor hun acties. De chauffeurs zijn tussen 10.30 tot 12.15 uur op de markt met flyers, zuurtjes, ratels en toeters. Landelijk voeren de buschauffeurs al twaalf dagen actie voor een goede cao. Tot nu toe hebben zij dat zo publieksvriendelijk mogelijk gedaan. Met vrij reizen en staken buiten de spits. Als het conflict langer duurt dreigen er stakingsacties voor onbepaalde tijd.

FNV Bondgenoten wil onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent, een structurele verhoging van de eindejaarsuitkering en een tegemoetkoming in de ziektekosten. Ook wil de bond afspraken over sociale veiligheid voor chauffeurs en passagiers, een betere beloning van jonge chauffeurs en het behoud van de doorbetaalde pauze. Werkgevers willen niet op die eisen ingaan. Eerder kwam de bond met dezelfde werkgevers aan andere onderhandelingstafels wel een goede cao overeen met vergelijkbare afspraken.

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Openbaar Vervoer liepen 2 april 2008 vast. Als deze week geen akkoord wordt bereikt start vanaf
1 juni een staking voor onbepaalde tijd.

De cao Openbaar Vervoer geldt voor 12.000 werknemers. Ruim 60 procent van hen is aangesloten bij FNV Bondgenoten.

---