Gemeente Emmen

voorstel aanpassing Verordening maatschappelijke
ondersteuning

28 mei 2008

Het college van Burgemeester en Wethouders van Emmen stelt voor om de huidige Verordening maatschappelijke ondersteuning (mo) op onderdelen aan te passen. Aanleiding hiervoor vormen de ervaringen uit de praktijk en wensen van adviesraden, klanten en anderen. De belangrijkste aanpassing is de invoering van een eigen bijdrage voor woon- en vervoers-voorzieningen vanaf 1 juli a.s. Het voorstel wordt op 10 juni 2008 besproken in de commissie samenleving. De gemeenteraad neemt op 26 juni 2008 een besluit over het voorstel.

Iedere gemeente vertaalt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in eigen beleid. Dit wordt ondermeer vastgelegd in de Verordening mo. Hierin staan rechten en plichten van individuele inwoners met beperkingen op de verschillende soorten voorzieningen (geld of in natura) die de gemeente verstrekt. Het gaat om woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen, rolstoelen en hulp bij het huishouden.

Eigen bijdrage voor woon- en vervoersvoorzieningen De huidige verordening is ruim een jaar van kracht en toe aan een eerste onderhoudsbeurt. Ervaringen uit de praktijk, opmerkingen en wensen van adviesraden, klanten en anderen, leiden ertoe dat de verordening nu op onderdelen wordt aangepast. De belangrijkste voorgestelde aanpassing is de invoering van een eigen bijdrage voor cliënten die in aanmerking komen woon- en vervoersvoorzieningen.

Ingangsdatum 1 juli 2008
Tot nu toe werden uitsluitend eigen bijdragen gevraagd bij huishoudelijke hulp. Het collegevoorstel vloeit voort uit een verzoek van de gemeenteraad om dit uit te breiden naar woon- of vervoersvoorzieningen. De voorgestelde wijziging is om nieuwe cliënten die vanaf 1 juli a.s. een woon- of vervoersvoorziening aanvragen, een eigen bijdrage op te leggen.

Hoe lang betaal je een eigen bijdrage?
Hoe lang iemand een eigen bijdrage betaalt, hangt af van de soort voorziening. Uitgangspunt is dat de eigen bijdrage nooit hoger is dan de kosten van de voorziening. Heeft iemand bijvoorbeeld een scootmobiel in bruikleen, dan wordt de eigen bijdrage gevraagd over een periode van maximaal drie jaar.

CAK
De eigen bijdrage wordt, net als bij huishoudelijke hulp, vastgesteld en geïnd door het Centraal Administratiekantoor (CAK).

Geen eigen bijdrage
Voor alle andere voorzieningen geldt, net als nu, dat er ook na 1 juli a.s. geen eigen bijdrage wordt gevraagd. Het gaat dan om:

hulp bij het huishouden die korter duurt dan één maand; sportvoorzieningen;
voorzieningen doorbetaling van huur aan woningeigenaren; collectief vervoer.

Vervolg
Als de gemeenteraad op 26 juni 2008 een besluit heeft genomen, zullen we u verder informeren.