Niet-ontbijters gevaar voor de samenleving

29/05/2008 09:51

GoedeMorgen!

Woerden 29 mei 2008 - Niet-ontbijters zijn de Nederlandse samenleving serieus tot last. Volgens 63% van Nederland zijn niet-ontbijters minder oplettend in het verkeer en maken zij meer blunders op het werk of studie. Daarnaast lijden relaties onder hun gedrag. Stellen zijn minder attent voor elkaar wanneer zij niet hebben ontbeten. Niet ontbijten zorgt ervoor, dat mensen humeurig worden. En een derde van Nederland zegt meer te snauwen zonder ontbijt. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door bureau Motivaction in opdracht van GoedeMorgen!

Niet-ontbijters maken brokken

Meer dan de helft van Nederland gelooft dat hij minder brokken zal maken wanneer hij of zij wel heeft ontbeten. Opvallend is dat vrouwen meer last denken te hebben van verminderde alertheid in het verkeer (54%) dan mannen (45%) wanneer zij niet hebben ontbeten.

Niet-ontbijters minder succesvol

72% van Nederland blijkt ontbijt nodig te hebben om goed werk te kunnen leveren en volgens 65% van de ondervraagden zijn ontbijters zelfs succesvoller in hun werk of studie.

Dit onderschrijft ook psychofysioloog dr. S van Eekelen: "niet ontbijten zorgt ervoor dat het lichaam langer wazig blijft. Het lichaam heeft grote behoefte aan brandstof om te kunnen presteren, ontbijten is hiervoor essentieel. Het verband tussen niet ontbijten en schoolprestaties bij kinderen is ook veelvuldig onderzocht. De resultaten tonen massaal een afname in aandacht en vooral in geheugen."

Niet-ontbijters maken ruzie

Ook relaties kampen met de gevolgen van niet ontbijten. Meer dan een vijfde van Nederland geeft aan dat niet ontbijten ervoor zorgt, dat stellen meer ruzie maken wanneer zij niet hebben ontbeten. Saillant detail: mannen voelen zich significant meer dan vrouwen verwaarloosd wanneer hun partner niet heeft ontbeten. Hoewel bijna iedereen in Nederland (95%) weet dat ontbijten ervoor zorgt dat je lichaam beter opstart, is toch de ernst van de risico's bij meer dan 4 miljoen Nederlanders niet bekend. Meer dan een kwart van Nederland blijkt namelijk meer dan eens niet te ontbijten.

Wanted: niet-ontbijters

De belangrijkste reden om niet te ontbijten blijkt 'haast' en 'geen trek' te zijn. Voor GoedeMorgen! het gemakkelijke drinkontbijt, zijn deze resultaten genoeg reden om de ochtend van heel Nederland te willen verbeteren. Daarom maakt GoedeMorgen! het vanaf vandaag mogelijk niet-ontbijters op te sporen. Je kunt ze letterlijk een goede morgen bezorgen. Via www.ontbijtaltijd.nl kan iedereen een signalement opgeven van de niet-ontbijters in zijn of haar omgeving. Deze niet-ontbijters worden opgespoord en ontvangen een drinkontbijt van GoedeMorgen! Want met GoedeMorgen! heeft iedereen een slimme en gemakkelijke start van elke dag.





http://www.ontbijtaltijd.nl