Groen!

Brussel, 28 mei 2008

Verbreding Schipdonkkanaal niet haalbaar. Maak werk van alternatieven

Uit een haalbaarheidsstudie over de verbreding van het Schipdonkkanaal wordt zwart op wit duidelijk wat Groen! al lang stelt: dit project is niet rendabel. Jef Tavernier: "Waarom rechttrekken wat scheef is als er een alternatief bestaat ?"

De Vlaamse regering moet doen wat onlangs nog door duizenden actievoerders werd gevraagd, het megalomane Schelde Seine West project definitief opbergen en werk maken van andere alternatieven voor de ontsluiting van de Haven van Zeebrugge. Deze alternatieven zijn: het verder uitbouwen van de kustvaart, het optimaliseren van het vervoer via spoor, een aantal aanpassingen aan de bestaande wegeninfrastructuur en aan de binnenvaart.

De optimalisering van het gebruik van het spoor kan door de bocht van Ter Doest weg te werken, een nieuw rangeerstation op te richten en het traject Brugge- Gent op vier sporen te brengen. Het vervoer over de weg kan beter en veiliger door de N31 (ring rond Brugge) versneld af te werken. Deze ring is belangrijk voor de veiligheid van voetgangers en fietsers. Ook de expresweg naar Antwerpen moet omgevormd worden tot volwaardige autosnelweg. Ten slotte moet er voor de binnenvaart werk gemaakt worden van de realisatie van de halfhoge brug te Steenbrugge, een tweetal voetgangers- en fietsbruggen en de nachtvaart.

Op vragen over dit dossier, deze namiddag in het Vlaams Parlement, hield Minister-President Kris Peeters zich op de vlakte. Hij antwoordde dat de Plan-MER maar eind 2008 zou klaar zijn. Op de vraag naar mogelijke verzilting en het watertekort als gevolg van een eventueel nieuw kanaal gaf hij geen antwoord.

Na 40 jaar studie, is het tijd om het roer om te gooien. Groen! vraagt aan de Vlaamse regering en CD&V-minister Crevits om één van onze mooiste landschappen niet te verknoeien. De regering moet middelen vrijmaken om versneld de werken uit te voeren waar er eigenlijk al lang eensgezindheid over bestaat.

Jef Tavernier, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!