Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 29 mei

Fryslân, 29-05-2008 o Politieberichten van woensdag 28 mei 07.00 uur t/m donderdag 29 mei 07.00 uur.

Leeuwarden: brand in schuur
De politie heeft woensdagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in een schuur achter een woning aan de Wilgenstraat. Door vermoedelijk brandstichting ontstond er brand in de schuur. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de schuur geheel verloren ging.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft woensdagmiddag op de Wirdumerdijk een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Agenten zagen de man fietsen en ze vertrouwden het niet helemaal. De fietser werd aangesproken en na een aantal smoesjes bekende de Leeuwarder dat hij de vrij nieuwe fiets voor twintig euro gekocht. De 38-jarige werd aangehouden op verdenking van heling en de fiets werd in
beslaggenomen. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de Leeuwarder het bureau verlaten.

Heerenveen: auto te water
De politie heeft woensdagmiddag een ongeval op de Venus onderzocht, waarbij een auto te water raakte. Een 20-jarige automobilist uit Donkerbroek had volgens een getuige met hoge snelheid een vrachtauto ingehaald en was de macht over het stuur verloren. Hij raakte een boom, die afknapte, en belandde in de sloot. De man kon zelf uit de auto komen. Tegen de bestuurder, die al eerder een punt van zijn rijbewijs kwijt was, wordt proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk verkeersgedrag.

Sneek: boot gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een boot afgelopen weekend uit de Zwette, waarvan woensdag aangifte werd gedaan. De boot lag afgemeerd onder een boothuisje ter hoogte van de Familie
Leverstrjitte. Het betreft een 4,5 m lange witte Rana met een 6 pk Yamaha buitenboordmotor. Een 53-jarige man uit Sneek deed aangifte.

Heerenveen: eigen bewoners veroorzaken gevaar
De politie heeft woensdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Frederik Hendriklaan. Dit is een 30 km zone. Van de 17 gecontroleerde voertuigen reden er 5 te hard. De snelste klokte 54 km/u. Aanleiding tot de controle waren klachten van bewoners van deze kinderrijke buurt over te hard rijden. Het was dan ook teleurstellend dat de eigen bewoners voor het gevaar zorgden. Alle vijf bekeurde automobilisten woonden in dezelfde wijk.

Drachten: meisje aangehouden na mishandeling
De politie heeft woensdagavond een 19-jarige vrouw uit Drachten aangehouden op verdenking van mishandeling. Een surveillerende politieman reed over het van Knobelsdorfplein, toen hij gegil vanuit de richting van het busstation hoorde. Toen hij polshoogte nam, zag hij dat de verdachte een vrouw met een kind op haar arm door de verdachte meerdere keren sloeg. De verdachte werd aangehouden en voor onderzoek ingesloten. De belaagde vrouw, een 24-jarige inwoonster van Drachten, deed aangifte. Wat de aanleiding was, is nog niet bekend.

Leeuwarden: gewonde bij kettingbotsing
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding tussen drie personenautos en een bestelauto onderzocht op de Aldlansdyk. Een 79-jarige man uit Goutum remde af omdat het verkeer voor hem stil stond. Een 25-jarige man uit Sneek, die achter hem reed, remde eveneens af. Daarachter reed een 49-jarige Gorredijkster. Die had het te laat in de gaten en botste op de achterste auto. Die kwam daardoor klem te zitten tussen de andere twee. De bestuurder van de bestelauto, een 54-jarige man uit Nijeholtpade zag alles over het hoofd en botste achterop de drie voor hem. De man uit Sneek kwam klem te zitten in zijn voertuig en werd er door de brandweer uitgeknipt. Hij is met nekklachten voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis maar kon die later weer verlaten.

Leeuwarden: heler fiets aangehouden
De politie heeft woensdagavond een 59-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling van een fiets. Surveillerende politiemensen troffen de man op een bankje in het Rengerspark. Hij had een nieuwe fiets bij zich, waarvan het slot geopend was zonder sleutel. Gezien de vele diefstallen van fietsen met een loper, vertrouwden de politiemensen het niet en trokken de fiets na. Die bleek te zijn gestolen. De verdachte verklaarde de fiets voor een klein bedrag van een onbekende te hebben gekocht. Hij werd aangehouden en voor onderzoek overgebracht naar het bureau.

Kollum: beginnend bestuurder voor tweede keer rijbewijs kwijt De politie heeft woensdagavond voor de tweede keer binnen vier maanden het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige automobilist uit Kollumerzwaag. De man werd gecontroleerd op de Trekweg. Hij rook naar alcohol en tussen zijn voeten had hij een fles bier liggen, die nog leegstroomde. Aan het bureau blies hij deze beginnend bestuurder150 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd omdat hij in februari dit jaar ook al eens verbaliseerd was voor het rijden onder invloed. Ook toen was het rijbewijs ingevorderd maar inmiddels was het weer teruggegeven. Hij kreeg verder een rijverbod en er wordt
proces-verbaal opgemaakt.

Noordwolde: autobrand
De politie heeft woensdagavond geassisteerd bij een autobrand op de Nieuweweg. De eigenaar, een 58-jarige man uit Noordwolde, had de accu opgeladen en opnieuw geïnstalleerd. Daarop ontstond brand. De brandweer kwam ter plaats een bluste het vuur. Het uitgebrande wrak werd weggesleept.

Leeuwarden: diefstal laptop na flipperen
De politie heeft woensdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Dirk Boutstraat. Tussen 11.45 en 23.45 uur werd ingebroken, vermoedelijk door te flipperen. Er werden onder andere een laptop en een digitale camera gestolen. De 23-jarige bewoonster deed aangifte.

Harlingen: getuigen houden inbreker na achtervolging aan
De politie heeft woensdagnacht een Harlinger van 23 jaar ingesloten, die door enkele burgers op heterdaad was aangehouden na een inbraak. Rond 00.50 uur ging het alarm van een horecagelegenheid aan de Sint Jacobstraat af. De eigenaar, een 51-jarige man uit Deinum, bevond zich op dat moment met drie vrienden enkele straten verderop. Hij kreeg het alarm via zijn telefoon binnen. De vier bedachten zich geen moment, splitsten zich op en liepen via twee kanten naar het horecabedrijf. Daar zagen ze nog net twee mannen wegrennen. Na een korte achtervolging kon één van hen, de 23-jarige Harlinger, op de Zoutsloot achterhaald worden. Daar werd hij na een worsteling door de getuigen aangehouden. Hij had een deel van de buit, onder andere de inhoud van de fooienpot, nog in zijn hand. De verdachte werd door de politie overgenomen en ingesloten. De andere verdachte wist te ontkomen. Wel liet hij een kluis, die uit het bedrijf gestolen was, vallen. De kluis, die overigens leeg was, is weer terug naar het horecabedrijf. Uit onderzoek bleek dat men was binnengekomen na het forceren van de toegangsdeur. Het onderzoek naar de identiteit van de tweede inbreker gaat door.
Iedere burger heeft in geval van heterdaad het recht om de verdachte aan te houden en desnoods met dwang onder controle te houden. Wel moet hij direct de politie waarschuwen en de verdachte overdragen. Zie voor meer informatie hierover ook www.112heterdaad.nl

Burgwerd: aanrijding letsel en alcohol
De politie heeft woensdagavond proces-verbaal opgemaakt tegen een 24-jarige motorrijder uit Bolsward in verband met rijden onder invloed en het veroorzaken van een ongeval. De verdachte was op de Doniaweg richting Burgerwerd in der bocht de macht over het stuur verloren. Volgens zijn verklaring lag er een steen op de weg. Hij belandde via de berm met motor en al in de sloot. Met fracturen aan schouder en ribben is hij overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Omdat hij naar alcohol rook, is van hem een bloedproef afgenomen.