Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa waarschuwt: banken lopen risico bij gezamenlijke afspraken over afschaffen PIN

08-12 / 29-05-2008

Vandaag presenteert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) haar visiedocument over de invoering van de Single Euro Payments Area (SEPA): Eén betaalmarkt: meer concurrentie? Op basis van een brede consultatie voorziet de NMa risicos in de aanloop naar één Europese betaalmarkt, die de concurrentie kunnen beperken. De vraag van consumenten en winkeliers zou leidend moeten zijn voor het verloop van deze overgangsperiode. Nu drukken echter vooral banken - als aanbieders van betaalproducten - hun stempel op deze fase. Zo geven betrokken partijen een verkeerd signaal af door nu al te speculeren over het einde van PIN en een einddatum waarop PIN als betaalmiddel kan ophouden te bestaan, aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter Raad van Bestuur van de NMa.

Begin dit jaar is het startsein gegeven voor de overgangsperiode naar een gezamenlijke Europese betaalmarkt, waarmee het voor consumenten en bedrijven eenvoudiger moet worden om met een betaalrekening grensoverschrijdende transacties te verrichten. SEPA is een initiatief van de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. De Nederlandse banken hebben samen met De Nederlandsche Bank en Currence een plan opgesteld voor de overgang naar SEPA in Nederland. De NMa is groot voorstander van een goed werkende Europese betaalmarkt, maar wil ervoor waken dat afspraken die hierbij worden gemaakt de concurrentie beperken. Collectieve afspraken over prijzen, marktverdeling of aanbodbeperkingen zijn niet toegestaan op basis van de Mededingingswet. De NMa volgt de ontwikkeling naar SEPA dan ook nauwlettend en zal waar nodig optreden.

Geen gezamenlijke afspraken over betaalproducten We zijn in een cruciale fase aangekomen van de vormgeving van het toekomstige betalingsverkeer, aldus Pieter Kalbfleisch. SEPA biedt kansen voor meer concurrentie in het betalingsverkeer, maar momenteel dreigen risicos die de concurrentie kunnen beperken. De NMa is met name bezorgd over uitingen van banken dat er in SEPA geen toekomst zou zijn voor PIN. PIN is één van de meest efficiënte en goedkope systemen in Europa. Het is vanuit concurrentieoogpunt dan ook onwenselijk als zon betaalmerk nu al wordt verlaten, terwijl het in ieder geval op de Nederlandse markt zou kunnen concurreren met de internationale betaalmerken V-Pay en Maestro, aldus Pieter Kalbfleisch. Als banken nu al gezamenlijk speculeren over de afschaffing van PIN, creëren zij een situatie waarin de concurrentiepositie van PIN op voorhand wordt verzwakt ten opzichte van andere betaalproducten.

Vanuit het perspectief van concurrentie is er ook een risico verbonden aan het vaststellen van einddata voor de migratieperiode. Kalbfleisch: Het kan in strijd met de Mededingingswet zijn als banken gezamenlijk besluiten bestaande betaalproducten niet langer aan te bieden. Dit impliceert immers dat zij als concurrenten onderling afspraken maken, die tot gevolg hebben dat het aanbod van producten op elkaar wordt afgestemd of beperkt. Dergelijke afspraken kunnen de concurrentie belemmeren en kunnen daarom in strijd zijn met de Mededingingswet. De ontwikkeling naar betaalproducten die voldoen aan SEPA moet een vraaggestuurd proces zijn, waarbij elke bank individueel dient te beslissen welke producten zij aan haar klanten wil aanbieden. Collectieve afspraken over het afschaffen van producten zijn alleen toegestaan vanuit het oogpunt van efficiency, bijvoorbeeld als een groot deel van de markt is overgestapt op nieuwe betaalproducten. Deze situatie doet zich echter nu niet voor.

Toetreden nieuwe partijen stimuleren
Hoewel er dus risicos op concurrentiebeperking aanwezig zijn, biedt SEPA ook kansen voor meer concurrentie in het betalingsverkeer, aldus Kalbfleisch. Hierbij is het wel van belang dat nieuwe partijen toegang krijgen tot de technische standaarden. Alleen als deze toegang transparant is, niet discriminerend en onder redelijke voorwaarden mogelijk is worden nieuwe partijen aangemoedigd deze markt te betreden. Het kan echter een risico vormen als de huidige marktpartijen betrokken zijn bij dit toetredingsproces. Kalfbfleisch: Dit mag niet leiden tot onredelijke voorwaarden, waardoor de concurrentie juist wordt belemmerd. Wij pleiten er dan ook voor om de toetsing van toetredende partijen niet te beleggen bij organisaties waarvan de onafhankelijkheid niet is gewaarborgd.

Visiedocument
De financiële sector vormt een van de speerpunten van de NMa. Via een uitgebreide consultatie heeft de NMa de afgelopen maanden onderzocht of er als gevolg van SEPA risicos zijn die de concurrentie kunnen beperken, waardoor de voordelen niet bij de consument terechtkomen. De NMa heeft hiervoor verschillende ondernemingen, brancheorganisaties, consumentenorganisaties en de wetenschap bevraagd. De weerslag hiervan is te vinden in het visiedocument van de NMa, dat beschikbaar is via www.nmanet.nl.
Visiedocument:
Eén betaalmarkt, meer concurrentie?