Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 29 mei 2008

Rode Kruis: Clustermunitie Conferentie Dublin goede stap voorwaarts in het beschermen van burgers

Het Nederlandse Rode Kruis is blij met de vorderingen van de Dublin conferentie en met het standpunt van de Nederlandse regering. Gisteren heeft minister Middelkoop toegezegd de slotverklaring, met verregaande maatregelen te zullen ondertekenen. Het Rode Kruis heeft de afgelopen jaren de Nederlandse regering opgeroepen om een nationaal moratorium in te stellen op het gebruik, de productie en de aanschaf van alle soorten clusterwapens, evenals de handel daarin. Het Rode Kruis ziet toe op de naleving van het humanitair oorlogsrecht en de verdere ontwikkeling ervan.

Clusterbommen worden afgevuurd door vliegtuigen of door kanonnen vanaf de grond. Een clusterbom bevat veel kleinere bommetjes (submunitie). Daardoor wordt met een clusterbom in één keer een heel gebied aangevallen. De kleine bommetjes exploderen, zodra zij de grond raken. Maar niet allemaal, vaak blijven ze liggen zonder te exploderen en kunnen (na afloop van een conflict) burgers treffen.

De afspraken die gemaakt worden na afloop van de conferentie in Dublin zijn een stap voorwaarts in het beschermen van burgers. Het verdrag kan enorm veel leed aan de burgerbevolking voorkomen. Miljoenen onbetrouwbare en onnauwkeurige submunities die nog op voorraad zijn, zullen nooit worden afgeschoten.

Hieronder volgt de Engelstalige reactie van het Internationale Rode Kruis (ICRC) op de conferentie

Noot voor de redactie,