Senternovem


29-05-2008 | Minister Van der Hoeven stelt 7 miljoen euro ter beschikking voor het Innovatieprogramma HTAS

De minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven stelt voor 2008 7 miljoen euro ter beschikking voor innovatieprojecten binnen het Innovatieprogramma High Tech Automotive Systems (HTAS). Hiervan zijn 4 miljoen bestemd voor doorbraakprojecten en 3 miljoen voor internationale innovatieprojecten. De minister wil met deze regeling de innovatie en economische positie van de Nederlandse automotive sector versterken.

Het innovatieprogramma HTAS is tweede helft 2007 tot stand gekomen via de Innovatie in Dialoog aanpak van het ministerie van Economische Zaken/ SenterNovem. Het was een initiatief van de Nederlandse high tech automotive sector en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. De ambitie is om door gerichte samenwerking tussen grote en kleine bedrijven en onderzoeksorganisaties binnen vijf jaar één van de leidende innovatieprogramma's in Europa te worden op het gebied van automotivetechnologie.

Het innovatieprogramma richt zich op:

* 20% reductie van brandstofverbruik;

* 20% reductie van CO2-uitstoot van vrachtwagens;
* 25% reductie van reistijd;

* verhoging van de verkeersveiligheid;

* banengroei in de sector met 10.000 FTE;
* een omzetgroei van EUR 12 miljard naar EUR 20 miljard in 2015.

De HTAS-regeling helpt deze doelen te realiseren via subsidieverstrekking aan kwalitatief hoogstaande doorbraakprojecten en internationale innovatieprojecten.

Bij doorbraakprojecten gaat het om projecten die van strategisch belang zijn voor het bereiken van de doelstellingen en die vallen binnen de jaarlijks vast te stellen prioriteiten van het programma. Voor 2008 zijn dit: efficient powertrain, connected cars en vehicle dynamics control. Dit vraagt in de praktijk om brede consortia van grote en kleine bedrijven en onderzoeksinstellingen die gemeenschappelijk Research en Development uitvoeren. Daarom stelt de minister als voorwaarde dat in een doorbraakproject een duidelijke MKB-inbreng en minimaal één onderzoeksorganisatie aanwezig is.

Met de internationale innovatieprojecten wil de minister de technologische basis van het HTAS-programma helpen verbreden en versterken. Bovendien wil ze de internationale samenwerking tussen ondernemingen en onderzoeksorganisaties stimuleren door ook een substantiële buitenlandse deelname in een project als voorwaarde te stellen.

De HTAS-regeling staat open voor alle geïnteresseerde partijen. Doorbraakprojecten kunnen tot uiterlijk 1 oktober 2008 worden ingediend. Eventuele subsidie wordt op volgorde van binnenkomst en beschikbaarheid van fondsen toegekend.
HTAS internationale innovatieprojecten worden in onderlinge competitie beoordeeld door middel van een tender die sluit op 12 september 2008.

Ondersteuning:
Geïnteresseerden wordt aangeraden contact op te nemen met het HTAS-programmabureau (www.htas.nl) om te bespreken op welke wijze het innovatieprogramma hen kan ondersteunen bij het realiseren van hun innovatiedoelstellingen. Ze kunnen voor vragen over indiening in de subsidieregeling bellen met SenterNovem (telefoon 070 373 51 11). Ondernemers worden verzocht vooraf de projecttoets in te vullen, die te downloaden is op www.senternovem.nl/automotive. SenterNovem kan dan adviseren of het project past binnen de regeling en adviseren over indiening