Politie Haaglanden

Persberichten 29 mei

Haaglanden, 29-05-2008

Preventief fouilleren
Den Haag - Op woensdag 28 mei 2008 tussen 17.45 en 22.00 uur is op basis van een gebiedsaanwijzing een preventief fouilleeractie geweest op het Huijgenspark. Tijdens deze actie werden de bestuurders en inzittenden van voertuigen in het aangewezen gebied gecontroleerd op de aanwezigheid van verboden wapens.

Resultaat
In totaal werden 149 voertuigen en 324 inzittenden gecontroleerd. Van hen werden zeven verdachten aangehouden. Daarnaast werden er tevens vijf verdachten ter plaatse staande gehouden. Onder de aan- en staande gehouden verdachten werden de volgende goederen in beslag genomen: twee wapenstokken, twee overige slagvoorwerpen, busje traangas, hakbijl, boksbeugel, patroon en een samoeraizwaard. Onder de aangehouden verdachten bevonden zich twee verdachten die nog door justitie gezocht werden. Daarnaast werd een verdachte aangehouden waarvan de opsporing en aanhouding door België werd verzocht. Ten slotte werd voor ruim 1.500,-- aan openstaande boetes geïnd.

Babbeltruc
Den Haag Een 82-jarige Haagse is woensdagmiddag 28 mei in haar woning aan de Kuinrestraat het slachtoffer geworden van een babbeltruc. Omstreeks 14.45 uur belden twee onbekende mannen bij de bejaarde vrouw aan en vertelden dat zij van woningbouwvereniging Vestia zijn. Hoewel de vrouw aanvankelijk aangeeft dat zij Vestia niet gebeld heeft, laat ze de mannen toch binnen. Eén van de mannen is vervolgens de woning binnengekomen, terwijl de andere op het portiek bleef staan. In de woning verteld hij de oude vrouw dat zij nog een geldbedrag moet betalen. Terwijl de onbekende man even naar zijn collega in de kelder liep, legde de vrouw een geldbedrag klaar op tafel. Nadat de vrouw nog even met de man had gepraat, vertrok hij weer en bleek later het geldbedrag verdwenen te zijn.
De mannen waren beiden ongeveer 35 jaar oud, 1m80 lang met een normaal postuur en hadden een blanke huidskleur. Ze waren in donkere kleding gehuld en hadden beiden donker, achterovergekamd haar. Beide mannen waren op de fiets. Heeft u deze mannen woensdagmiddag gezien in de omgeving van de Kuinrestraat of heeft u ze wellicht zelf ook op bezoek gehad? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zuiderpark via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Het lijkt maar zo
Den Haag Een 18-jarige Hagenaar werd woensdagavond 28 mei betrapt op rijden zonder rijbewijs omdat hij met hoge snelheid over de Neherkade reed. Surveillerende agenten zagen de man met hoge snelheid (80 à 90 km/uur) over de secundaire rijbaan rijden en besloten de man te controleren. Tijdens de controle kon de man geen geldig legitimatiebewijs overleggen waarop hij werd aangehouden. Op het politiebureau gaf hij, naar later bleek, een valse naam op. Het werd al snel duidelijk waarom: de man had geen rijbewijs. Hij verklaarde dat hij dezelfde dag gezakt was voor zijn rij-examen. Op de vraag waarom hij zo hard reed, antwoordde hij: Volgens mij reden jullie heel langzaam, daarom leek het net alsof ik heel hard reed. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding zonder rijbewijs
Den Haag Doordat een 44-jarige Hagenaar woensdagmiddag 28 mei op de kruising Erasmusweg / Troelstrakade door rood licht reed, werd een 35-jarige Hagenaar betrapt op rijden zonder rijbewijs. De 44-jairge negeerde omstreeks 16.50 uur het rode stoplicht en botste vervolgens tegen de auto van de 35-jarige Hagenaar. De ter plaatse gekomen politie controleerde de gegevens van beide mannen, waarop de 35-jarige de identiteitsgegevens van zijn broer opgaf. Toen kort daarna zijn ware identiteit boven water kwam, bleek de man in het geheel niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hij werd daarop aangehouden evenals de 44-jarige bestuurder die door rood was gereden. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Tram gemist
Den Haag Een 45-jarige vrouw uit Delft is woensdag 28 mei ter hoogte van het Alexanderplein in Den Haag in botsing geraakt met een tram. De vrouw kwam uit een parkeerterrein en kreeg voorrang van een bus. Toen zij de rijbaan opreed, bleek dat ze een tram over het hoofd had gezien. De voorzijde van haar auto is flink beschadigd. De vrouw is door de brandweer uit haar auto geknipt en met nek- en rugklachten naar het Westeinde gebracht.

Tas kopen?
Den Haag Op de Grote Marktstraat is op woensdag 28 mei een 49-jarige Hagenaar aangehouden wegens diefstal van een tas. Een 19-jarige Haagse werd in een warenhuis door de man aangesproken. Hij vroeg haar of ze de tas met inhoud wilde kopen. Daarop belde ze de politie. Bikers van de politie waren snel ter plaatse en namen het signalement op. Kort daarna vonden ze de man en hielden hem aan. De eigenaar van de tas is opgebeld en komt de tas ophalen.

Mes in theedoek
Den Haag In de avond van woensdag 28 mei hield de politie een 42-jarige man uit Den Haag aan. Hij was in het bezit van een mes. Een getuige zag dat de man in de Paviljoenstraat zijn mes in een theedoek rolde en in zijn zak stopte. De man liep in de richting van de Doubletstraat. De politie zette een achtervolging in en trof de man aan ter hoogte van Doubletstraat. Daar werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Examenvreugde
Den Haag De feestvreugde nu veel eindexamens voorbij zijn is niet aan iedereen besteed. Op een schoolfeest aan de Laan van Poot was op 29 mei om 02.00 uur ruzie ontstaan door twee bezoekers. De ene had een klap in het gezicht gekregen van een 21-jarige Hagenaar. Het slachtoffer had daardoor een bloedneus en een wond in zijn gezicht. De politie hield de verdachte aan. Ze sprak met het slachtoffer en een getuige af, dat deze pas donderdag overdag hun verklaringen zouden komen afleggen, zodra de alcohol was uitgewerkt.

Onder het grondzeil
Wassenaar De politie hield woensdag 28 mei om 17.00 uur naar aanleiding van getuigenverklaringen, een man (34) en een vrouw (19) uit Duitsland aan op verdenking van diefstal. Het tweetal zou op de renbaan een geldbedrag hebben gestolen. De agenten vonden in hun verblijfplaats, een tent op de camping aan de Waalsdorperlaan, onder het grondzeil een tabaksdoos met daarin een gedeelte van het gestolen bedrag. Ze hielden het tweetal aan. Ze zitten nog vast voor nader verhoor.

233 bekeuring voor te hoge snelheid
Wassenaar De politie hield woensdag 28 mei tussen 13.00 en 17.30 uur op twee locaties een snelheidscontrole. Op de Rijksstraatweg passeerden 1.790 voertuigen de radar. 59 van hen overschreden de geldende maximumsnelheid van 50 km/u. Op de Wittenburgerweg geldt ook een maximumsnelheid van 50 km/u. Daar kwamen 884 automobilisten langs de controle, 174 van hen kunnen een boete thuis verwachten voor te hard rijden.

Graffiteur met vele identiteiten
Rijswijk Een agent zag woensdag 28 mei om 17.30 uur een 38-jarige Hagenaar een bankje bekladden. Toen de agent een boete wilde uitschrijven, bleken de persoonsgegevens die de man opgaf niet te kloppen. Hij werd daarop aangehouden om zijn identiteit vast te stellen. Op het politiebureau kwamen uit de zakken van de man verschillende identiteitsbewijzen, met daarop verschillende namen. Eén van de identiteitsbewijzen, van Belgische nationaliteit, bleek als in Breda gestolen geregistreerd te staan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Jonge oplichters
Rijswijk Surveillerende agenten hielden woensdag 28 mei om 19.30 uur drie jongens aan die op de Jacob van der Wielelaan langs de deuren gingen en geld vroegen. De jongens (14 en 11 jaar uit Den Haag) belden bij verschillende huizen aan en vertelden voor een schoolproject geld in te zamelen voor Kenia. Dit bleek echter niet waar en de jongens moesten mee naar het politiebureau. Hun ouders zijn op de hoogte gesteld.

Zonder helm
Wateringen - Politiebureau Westland kreeg woensdag 28 mei om 22.00 uur een melding binnen dat er op de Wippolderlaan een aantal scooterrijders zonder helm rijden. Een agent zag daar achter een fastfoodketen een 18-jarige jongen uit Den Haag zonder helm rijden. Hij bleek tevens niet in bezit van een rijbewijs. Een 17-jarige Hagenaar bemoeide zich met de situatie en beledigde een agent. Hierop is hij aangehouden voor belediging en kreeg hij op het politiebureau een proces-verbaal.

Politie zoekt getuigen babbeltruc
Delft Een 68-jarige man uit Delft is op woensdag 28 mei om 15.30 uur met een babbeltruc beroofd van een groot geldbedrag. De man had zojuist gepind bij een geldautomaat op de Mekelweg, toen hij op de parkeerplaats op de Prof. Burgershof werd aangesproken door een onbekende man. Deze man vroeg het slachtoffer of hij een twee euro muntstuk kon wisselen. De Delftenaar pakte zijn portemonnee en terwijl hij in het vakje met kleingeld keek, probeerde de verdachte in de portemonnee van de man te wroeten. De Delftenaar gaf de man vervolgens een klap op zijn hand. Toch heeft de man kans gezien om het papiergeld uit de portemonnee te stelen. Het slachtoffer kwam hier thuis pas achter. De politie komt graag in contact met mensen die mogelijk getuige zijn geweest van de babbeltruc of die meer informatie hebben over de verdachte. Het gaat om een getinte man van ongeveer 1.70 meter met kort donker haar, een rond bol gezicht met een verzorgd uiterlijk. De man sprak vloeiend Engels, was netjes gekleed en kwam betrouwbaar over. Heeft u informatie die de politie kan helpen? Neemt u dan contact op met de politie Delft via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook via 0800-7000.

Onder invloed
Pijnacker Een 37-jarige automobilist uit Pijnacker liep donderdagochtend 29 mei om 01.30 uur tegen de lamp. Agenten hielden op de De Poort de man aan nadat zij constateerden dat de man teveel had gedronken. Hij blies aan het bureau 510 ugl. Tevens bleek dat het rijbewijs van de man al eerder wegens alcoholgebruik was ingevorderd. Hij kreeg wederom een proces-verbaal. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Boos na aanrijding
Pijnacker Een 23-jarige automobilist uit Zoetermeer was woensdag 28 mei zo boos dat hij een deuk in de auto van de tegenpartij schopte. De man kreeg op de Laan van Ruyven een aanrijding. Uit frustratie trapte hij een deuk in de auto van de 42-jarige tegenpartij. De man moet de schade aan de auto vergoeden.

Fietser gewond bij aanrijding
Nootdorp Een 57-jarige fietser raakte woensdag 28 mei om 07.30 uur gewond bij een aanrijding op de Koningin Julianastraat. De man kwam in botsing met een 39-jarige automobilist uit Nootdorp. De politie onderzoekt de toedacht van de aanrijding. De fietser werd met onbekend letsel vervoerd naar een ziekenhuis.

Opvallende diefstal van ijzer
Zoetermeer Dankzij een oplettende getuige kon de politie een opvallende reeks van diefstallen van ijzer oplossen. De getuige zag donderdagochtend 29 mei om 01.00 uur dat een jongen het metalen afdekplaatje van een lantaarnpaal losschroefde en meenam. Hij belde direct de politie. Agenten wisten de 19-jarige verdachte aan te houden. Uit het onderzoek bleek dat er nog een tweede verdachte (18 jaar) in het spel was. Ook hij werd met een bezoek vereerd en aangehouden. De 18-jarige verzette zich tegen zijn aanhouding. In de woning trof de politie bijna 100 kilo aan loodslabben aan en 35 afdekplaatjes van lantaarnpalen. Het tweetal werd voor nader verhoor ingesloten en de politie onderzoekt de herkomst van het lood en de afdekplaatjes.

Veel mis
Zoetermeer Met de bromfiets van een 17-jarige Zoetermeerder was woensdag 28 mei veel mis. Agenten zagen om 16.45 uur de jongen rijden over de Meerzichtlaan. Hij voerde geen kenteken en reed zonder helm. De jongen weigerde te stoppen en trachtte zich aan zijn staandehouding te ontrekken. Ter hoogte van de tunnel onder de Amerikaweg kwam de jongen ten val. De agenten hielden de jongen aan die zich verzette tegen zijn aanhouding en de agenten beledigde. Aan de bromfiets was het nodige mis. Geen kentekenbewijs, geen verzekering, te hoge snelheid, geen remmen en dergelijke. De agenten namen de brommer in beslag.

Vrouwen krijgen ruzie
Zoetermeer De politie moest er woensdag 28 mei kort voor middernacht aan te pas komen om een ruzie tussen twee vrouwen te beëindigen. Een 28-jarige Zoetermeerse en een 47-jarige Zoetermeerse kregen op de Dorpsstraat om nog onduidelijke reden ruzie met elkaar. Daarbij sneuvelde de radioantenne van de auto van de 47-jarige. De politie hield de vrouw aan en onderzoekt wat de aanleiding is geweest van het tumult.