Gedeputeerde Annemarie Moons voorzitter Stichting Reinwater

29/05/2008 11:11

Stichting Reinwater

Met de benoeming van Annemarie Moons tot haar nieuwe voorzitter, per 1 juni, maakt Stichting Reinwater duidelijk dat ze een nieuwe positie in wil nemen. Annemarie Moons (1965) is gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en heeft een rijke ervaring op het gebied van water, milieu, klimaat en onderwijs. De wateropgave waar Nederland voor staat als gevolg van de klimaatverandering en de VN-biodiversiteitsdoelstelling is gebaat bij een sterke speler in het maatschappelijk middenveld. Reinwater wil die rol op zich nemen als platform- en netwerkorganisatie in het maatschappelijk middenveld. Als 'stem van het water' zal zij zich blijven inzetten voor de waterkwaliteit en voor duurzaam waterbeheer. Tegelijkertijd wil Reinwater zich inspannen voor een veel bredere betrokkenheid van mensen en organisaties bij het Nederlandse water, gericht op het ontstaan van een nieuwe watercultuur in Nederland. Met de benoeming van Annemarie Moons onderstreept Reinwater haar nieuwe koers.

Stichting Reinwater zet zich al sinds 1974 in voor waterkwaliteit en duurzame inrichting en beheer van het water in Nederland. Reinwater wil dit bevorderen door mensen en organisaties meer bewust te maken van het belang van waterkwaliteit, het daarbij behorende waterbeheer en de watercultuur die dit mogelijk moet maken. Zij draagt hieraan bij door vanuit de eigen belevingswereld van mensen het belang van waterkwaliteit onder de aandacht te brengen. Reinwater wil als 'stem van het water' daarmee een bijdrage leveren aan een nieuwe en bewuste waterbeleving, waarin iedereen, van beleidsmaker tot bestuurder, jong en oud, van bewoner tot bezoeker bewust is van water en zich betrokken voelt bij het waterbeheer. Reinwater is hierbij met name ook gericht op de jeugd met haar twee educatieschepen.

De verandering van het klimaat vraagt om nieuwe aandacht voor een duurzame inrichting en beheer van ons water. Nederland ligt in de grootste delta van Europa en grotendeels onder de zeespiegel. Het is één van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld, waarin de bevolking nog steeds toeneemt en de biodiversiteit afneemt. De ervaringen met en door dit water hebben niet alleen gezorgd voor een rijkdom aan kennis en expertise op technologisch gebied, maar ook voor een zeer rijke (water)cultuur in Nederland. Wereldwijd wordt water als grote opgave gezien en is de Nederlandse waterkennis zeer gewenst om samen op te trekken met andere delta's die voor eenzelfde opgave staan èn om de millenniumdoelen van de VN te halen op het gebied van watervoorziening voor consumptie, sanitatie en voedselproductie.

Klimaatverandering en biodiversiteit vragen dat we anders omgaan met onze omgeving. Waterkwaliteit is daarbij van groot belang, daar water dient als leefruimte voor veel soorten, maar ook als levensbron voor de op het land verblijvende mensen, planten en dieren.

Reinwater wil meewerken aan deze wateropgave, als platform- en netwerkorganisatie in het maatschappelijk middenveld, door de waarde van schoon en natuurlijk water onder de aandacht te brengen en te houden en door te zorgen voor verbindingen tussen de rijkbloeiende initiatieven, waarmee, overal in Nederland aan deze wateropgave wordt gewerkt. Dit doet zij door activiteiten, kennis en expertise aan te bieden op het gebied van:

watereducatie: educatie en voorlichting op eigen binnenvaartschepen, coördinatie van watereducatie aanbod, inclusief kwaliteitsbewaking, opzetten en aanbieden van e-learning.

voorlichting: campagnes en evenementen waarin een duurzame omgang met water centraal staat;

activeren en faciliteren: het bij elkaar brengen van verschillende partijen, personen en belangen en het signaleren en uitwisselen van goede ideeën en best practices in de omgang met water.

een creatieve, oplossende inzet vanuit de verbinding met het water zelf.