Ernst & Young

29-05-2008:

ICT-projecten (iets) succesvoller, maar helft nog onder de maat

Drastische afname invoering nieuwe besturingssystemen

ICT-projecten worden vaker succesvol afgerond. In vergelijking met voorgaande jaren is vooral in de dienstensector en binnen het MKB de waardering over ICT-projecten duidelijk toegenomen. Dat binnen de overheid enkele grote projecten niet succesvol bleken, heeft de positieve cijfers enigszins geremd.

Dit blijkt uit de meest recente ICT Barometer. Ernst & Young ondervroeg voor het onderzoek 605 managers en leidinggevenden bij de overheid en in het Nederlandse bedrijfsleven. In totaal geeft een kwart van de ondervraagden ICT-projecten binnen de eigen organisatie een goed cijfer, 68 procent geeft een voldoende en maar 8 procent geeft een echte onvoldoende. In 2007 was slechts 48 procent van de projecten volledig succesvol, nu is dit gestegen naar 54 procent. Dit is weliswaar geen spectaculaire groei, maar wel de eerste verbetering sinds jaren.

ICT-projecten die niet (helemaal) succesvol zijn, voldoen in veel gevallen niet aan de verwachtingen en eisen van de business of lopen uit qua tijd. Daarnaast werken ICT-toepassingen soms niet door technische problemen, problemen in de organisatie of is er sprake van een kostenoverschrijding. De invoering van specifieke toepassingen als HRM, CRM en projectplanning leiden tot de meeste problemen.

Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership zegt hierover: 'Het wel of niet slagen van ICT-projecten als HRM en CRM is in hoge mate afhankelijk van menselijke factoren. Vooral deze relatiemarketing- en personeelsmanagementprojecten vergen enorme discipline, toewijding en begrip van alle betrokken medewerkers. De rol van het (top)management is daarom cruciaal. Een continue afstemming van verantwoordelijkheden en prioriteiten plus een 'afspraak is afspraak' cultuur is essentieel.'

Drastische afname aanschaf nieuwe besturingssystemen Voor het eerst in zeven jaar staan nieuwe besturingssystemen niet meer in de top van uitgevoerde ICT-projecten. Na de invoering van nieuwe salarissystemen staat de implementatie van nieuwe besturingssystemen nu op de laatste plaats in de rangorde. 'Of men is gewoon tevreden met het huidige besturingssysteem of er is een sterk afgenomen interesse in de voordelen of verbeteringen van nieuwe systemen', aldus Jacob Verschuur.

Jacob Verschuur licht onderzoek toe
Donderdag 29 mei om 15.15 uur zal Jacob Verschuur de resultaten van de nieuwste ICT Barometer toelichten bij jaarlijkse themadagen van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers (BTG). Alle onderwerpen uit het laatste onderzoek zullen aan bod komen en is Verschuur beschikbaar voor het stellen van vragen. De bijeenkomst zal plaatsvinden in congrescentrum 'Hart van Holland', Berencamperweg 12 in Nijkerk.

Over de ICT Barometer
De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder gemiddeld ruim 600 Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, onderverdeeld naar productie/industrie, handel/distributie, dienstverlening/ financiële instellingen en overheid/not-for-profit organisaties. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Synovate/Interview NSS en de ondervraagde groep wordt online geënquêteerd. Het onderzoek is representatief voor directeuren, managers, professionals en/of hoger opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting. De ICT Barometer biedt een belangrijk deel 'up to date' informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Kijk ook op onze website EDP Audit en in het archief van ICT Barometer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Sylvia Verboon
Ernst & Young
telefoon 010 406 5794 of 06 21 25 13 72.
e-mail: sylvia.verboon@nl.ey.com