Persberichten Eemland zuid, 11.50 uur

Utrecht, 29-05-2008

Scootercontrole

AMERSFOORT De politie heeft op woensdag 28 mei op de Leusderweg en de Van Asch van Wijckstraat een brom- en snorfietscontrole gehouden.

Op de eerste locatie werd van 14.00 uur tot 17.00 uur gecontroleerd en op de tweede van 18.00 uur tot 21.00 uur. In totaal werden door motoragenten 86 brom- en snorfietsen naar de controleplaatsen geleid, 37 daarvan waren in orde, de overige 49 niet. Daarbij werden 65 bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: opgevoerd (12), geen rijbewijs (5), slechte remmen (6), gladde banden (2) en niet kunnen tonen van het rij- en/of kentekenbewijs (27).

Eén verdachte werd aangehouden omdat de kentekenplaat op zijn scooter van diefstal afkomstig was. Eén bromfietser deed afstand van zijn uitlaat omdat die te veel geluid produceerde en één bromfiets werd in beslag genomen omdat het framenummer niet leesbaar was.

Blikje bier

AMERSFOORT Een automobilist deed op woensdag 28 mei niet veel moeite om zijn drankgebruik te verbergen.

Rond 17.15 uur zag een agent een automobilist met een blikje bier aan zijn mond over de Rondweg-noord rijden. De automobilist, een 59-jarige man uit Amersfoort, werd aan de kant gezet. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Amersfoorter 395 ug/l, terwijl de wettelijke limiet 220 ug/l is. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van drie uur.

Te grote kleding

AMERSFOORT Op woensdag 28 mei werd een autokraker op heterdaad betrapt, maar hij wist te ontkomen.

Rond 13.50 uur kwam een 44-jarige man uit Amersfoort terug bij zijn auto die hij op een parkeerplaats aan de Utrechtseweg had geparkeerd. Hij zag dat een vreemde man in zijn auto zat, maar die man zag hem ook. Die man ging er te voet vandoor. De Amersfoorter probeerde hem nog te pakken, maar de verdachte was hem te snel af en ontkwam. De verdachte bleek in de auto te hebben ingebroken en de autoradio te hebben gestolen.

Signalement:

Blanke man, 1.70 - 1.80 meter, 20 - 30 jaar en blond (beetje verwilderd) haar tot op zijn schouders. Hij droeg een donkere broek en donkere blazer van dezelfde stof. Daarbij viel op dat deze kleren hem duidelijk te groot waren.

Aan getuigen van de autokraak of aan mensen die menen de verdachte te herkennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Bijna vijftig kledingzakken

LEUSDEN Op woensdag 28 mei gingen twee Polen met bijna vijftig zakken met kleding aan de haal. Zij werden aangehouden.

Rond 09.20 uur zag een getuige dat twee mannen op de Dissel kledingzakken bestemd voor de Nierstichting in een auto met een Pools kenteken aan het laden waren. De getuige vertrouwde het niet en belde de politie.

Onderweg naar de Dissel zagen agenten op de Groene Zoom een auto met een Pools kenteken voor het verkeerslicht staan wachten. De auto was tot de nok toe gevuld met plastic zakken. De agenten gingen achter de auto aan en zetten het voertuig op de Driftakkerweg aan de kant. De twee inzittenden, Poolse mannen van 25 en 32 jaar oud, werden aangehouden en de auto met daarin de kledingzakken werd in beslag genomen.

De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. In de auto bleken in totaal 48 kledingzakken bestemd voor de Nierstichting te liggen. Er werd contact opgenomen met de stichting. De twee Polen werkten niet voor de Nierstichting en door een medewerker van de stichting werd aangifte van de diefstal gedaan. In overleg met een Officier van Justitie werden de zakken teruggegeven aan de Nierstichting.