Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 168 PP
Datum: 29 mei 2008

Meer inzicht in Friese rioleringszorg

Vandaag ondertekenden gedeputeerde mevrouw Schokker en de heer Gastkemper directeur van Stichting Rioned, een samenwerkingsovereenkomst voor een Friese benchmark rioleringszorg. Deze benchmark moet meer inzicht geven in de prestaties van gemeenten op het gebied van rioleringszorg. De provincie Fryslân streeft ernaar dat alle Friese gemeenten aan de benchmark meedoen. Bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst waren ook vertegenwoordigers van de Vereniging Friese Gemeenten aanwezig, namelijk burgemeester Piersma van de gemeente Wûnseradiel en wethouder Bargboer van de gemeente Sneek. De ondertekening vond plaats op het provinciehuis.

Bij de benchmark wordt onderzocht: de toestand en het functioneren van het rioolstelsel, het functioneren van de riolering in relatie tot het milieu, het organisatievermogen, de kosten voor het beheer van de riolering, overlast en klachten. De benchmark wordt uitgevoerd door Stichting Rioned. Het onderzoek start op 10 september 2008 en duurt ongeveer vijf maanden. De provincie gaat nu samen met de Vereniging Friese Gemeenten de gemeenten in Fryslân benaderen om mee te doen aan de benchmark.

Gedeputeerde Schokker: "De provincie is betrokken bij de rioleringszorg, omdat zij de Gemeentelijke Rioleringsplannen toetst. Daarnaast dienen wij zorg te dragen voor het stroomlijnen van de te verwachten ontwikkelingen binnen de waterketen*, daarom nemen wij het initiatief voor deze benchmark. Tevens is het een handig instrument voor gemeenten. Ze kunnen hun eigen organisatieprocessen verbeteren en maatregelen efficiënter en effectiever maken. Ook geeft het de inwoners inzicht in de besteding van hun rioleringsbijdrage."

De benchmark is een van de speerpunten uit het Nationaal Bestuursakkoord Waterketen. Dit akkoord is ondertekend door de ministeries van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Verkeer & Waterstaat, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging van Waterbedrijven in Nederland en de Unie van Waterschappen.


* De waterketen is het geheel van diensten aan huishoudens en bedrijven dat te maken heeft met het gebruik, afvoeren en zuiveren van water. In de keten zijn drinkwaterpartijen, gemeenten, waterschappen en het Rijk actief.