Persberichten Lekstroom, 12.00 uur

Utrecht, 29-05-2008

Ongewenst bezoek

NIEUWEGEIN Een 79-jarige vrouw uit Nieuwegein kreeg woensdag 28 mei bezoek van twee vrouwen die zich zeer behulpzaam opstelden.

Omstreeks 10.55 uur werd er bij de woning van de vrouw aangebeld. Twee vrouwen wilden de bewoonster uitnodigen voor een kopje thee in het buurthuis. De bewoonster weigerde mee te gaan met de vrouwen, maar in een fractie van een seconde stonden beide vrouwen onuitgenodigd binnen. Een van de vrouwen deed alsof ze thuis was en begon thee te zetten. De andere vrouw probeerde een praatje te maken met de bewoonster. Plotseling zag de bewoonster dat haar slaapkamerdeur ineens openstond. Zij vertrouwde de situatie niet en belde haar buurman. Die wist de twee vrouwen de woning uit te werken. De bewoonster ontdekte, toen de vrouwen waren vertrokken, dat zij een portemonnee met geld miste. Daarna belde zij het buurthuis, maar die gaven aan niet bekend te zijn met het duo.

De signalementen zijn:

Vrouw 1:

Indisch/Hindoestaans uiterlijk


+/- 20 jaar oud

Lang zwart haar

Spijkerbroek

Wit shirt met donkerblauwe strepen

Tenger postuur

Sprak accentloos Nederlands

Zeer verzorgd uiterlijk

Vrouw 2:

Zuid Europees uiterlijk(gaf aan Italiaans te zijn)


+/- 20 jaar oud

Kort donker haar

Sprak geen Nederlands

Spijkerrok

Roze t-shirt

Tenger postuur

Zeer verzorgd uiterlijk

Deze zaak komt in grote lijnen overeen met een melding van maandagochtend 26 mei en een 89-jarige vrouw het slachtoffer werd van diefstal. Die ochtend werd aangebeld bij haar woning aan de Apollobrug. Er stonden twee haar onbekende vrouwen van rond de twintig jaar voor de deur. De twee deden zich voor als medewerksters van de Thuiszorg en wisten zich naar binnen te praten. De twee zagen kans onder andere een bankpas te stelen. Kort na de diefstal werd de vrouw gebeld door een man die zich uitgaf als politieman. Deze beller trachtte via deze manier de pincode van de vrouw te ontfutselen, maar daar trapte de vrouw niet in en verbrak de verbinding. Van de vrouwen is alleen bekend dat zij een slank postuur hadden en gekleed waren in rokken.

Adviezen

Omdat de politie steeds meer melding krijgt van soortgelijke oplichting geeft zij de volgende adviezen:

* Laat uw pinpas direct blokkeren bij verlies of diefstal. Vertel uw pincode niet aan anderen. Niemand heeft een geldige reden om ernaar te vragen. Ook een bankmedewerker, een politieagent of een medewerker van de afdeling Gevonden Voorwerpen niet!
* Laat nooit zomaar vreemde mensen binnen;
* Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen of een glas water bijvoorbeeld);

* Dieven komen in alle vormen en maten en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen;

* Laat vreemden geen gebruik maken van uw toilet, verwijs ze liever naar een openbaar toilet;

* Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en controleer deze goed. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt;
* Betaal geen (porto)kosten voor pakjes die u niet heeft besteld. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.

De politie doet onderzoek naar de vrouwen en wil tevens de inwoners waarschuwen voor het duo. Heeft u informatie over het duo neemt u dan contact op met de politie via 0900 -8844. U kunt ook anoniem misdaad melden via 0800-7000.

Heterdaad autodief opgepakt.

NIEUWEGEIN Naar aanleiding van een melding, op 28 mei omstreeks 01.55 uur, dat er op het Wenckebachplantsoen zou worden ingebroken in autos is de politie snel ter plaatse gegaan. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij de twee verdachten in een auto wegrijden en besloten de achtervolging in te zetten. Ter hoogte van de Prof. dr. Ornsteinlaan besloot de verdachte die op de bijrijderstoel zat uit de auto te springen om te vluchten. De agenten bleven de bestuurder volgen om hem aan te houden.

Op de Prof dr. Bakkerlaan sprong ook de bestuurder uit de auto Hij kwam voor de politieauto terecht, die de verdachte niet meer kon ontwijken, waardoor een botsing het gevolg was. De verdachte rolde over de motorkap van de politieauto en rende direct in de richting van de Claylaan. De agenten zette onmiddellijk de achtervolging in en vergaten de dienstauto in de neutraal stand te zetten waardoor deze tot stilstand kwam tegen een daar geparkeerde auto.

Intussen probeerde de verdachte te vluchten door over een muurtje te klimmen bij de Zwanenburgstraat. Dit ging niet heel soepel en de agenten konden de verdachte, welke een 15-jarige jongen uit Utrecht bleek te zijn, aanhouden.

De auto waar de verdachte in reed bleek te zijn gestolen. In de auto, die tot stilstand was gekomen tegen een boom aan de Prof. dr. Bakkerlaan, werd een tas met divers inbrekersgereedschap aangetroffen. De auto is in beslag genomen voor verder onderzoek. De verdachte werd naar het politiebureau overgebracht en ingesloten voor verhoor.

Onder invloed

IJSSELSTEIN De politie heeft in de nacht van 28 op 29 mei een vrouw aangehouden die onder invloed van alcohol aan het verkeer deelnam.

Het slingerende rijgedrag van de 40-jarige vrouw uit IJsselstein over de Boedapestlaan was voor de politie reden om haar te rond 04.35 uur te onderwerpen aan een blaastest. Zij bleek inderdaad te veel te hebben gedronken. Zij werd naar het politiebureau overgebracht, waar haar ademanalyse 520 ug/l uitwees. De vrouw kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur.