TenneT


TenneT behaalt goede resultaten over 2007

cover-jaarverslag_2007 28-05-2008

Investeringen in schone energievoorziening vergroot

TenneT, de elektriciteitstransporteur, blijft de komende jaren investeren om zo bij te dragen aan een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening ook in de toekomst. Dat staat in het vandaag verschenen jaarverslag van TenneT over 2007. "De kunst voor TenneT als elektriciteitstransporteur is het alert reageren op de dynamiek in de energiewereld en tegelijkertijd te focussen op de leveringszekerheid", zegt directeur Mel Kroon. "Die dynamiek toont zich in de ontwikkelingen rondom aansluitingen, duurzame versus niet-duurzame productie en ondergrondse-/bovengrondse aanleg. Wij investeren daarom in nieuwe aansluit- en transportcapaciteit - ook internationaal - om zo een robuuste (duurzame) elektriciteitsvoorziening te realiseren dat tevens klaar is voor de Noordwest Europese markt".

Financiële resultaten

De financiële resultaten van TenneT over 2007 zijn gunstig. TenneT heeft een nettowinst van 53,1 miljoen euro. Dit is een toename van 14% ten opzichte van 2006 (46,7 miljoen). Iets meer dan de helft wordt uitgekeerd aan de Nederlandse staat, TenneT's enige aandeelhouder. Het resterende bedrag wordt ingehouden en dient ter financiering van TenneT's investeringsprogramma.

De omzet bedraagt 398,8 miljoen euro en bevindt zich daarmee op een vergelijkbaar niveau als in 2006 (401,3 miljoen euro). Ruim 88% van de gerealiseerde omzet heeft betrekking op gereguleerde activiteiten, zoals het leveren van aansluit-, transport- en systeemdiensten. De overige omzet realiseert TenneT met de exploitatie van energiebeurzen en het ter beschikking stellen van telecomlijnen en opstelpunten. Het bedrijfsresultaat 2007 is 70,4 miljoen euro en is daarmee ruim 6% lager dan in 2006. De oorzaak hiervan ligt in de hogere personeelskosten vooral als gevolg van inhuur van extra mankracht ten behoeve van de voorbereidingen voor de overname van het beheer van de 110/150 kV netten per 1 januari en de vele investeringsprojecten.

Het saldo van rentebaten en rentelasten bedroeg 2,3 miljoen euro in 2007 en is daarmee vrijwel gelijk aan de netto rentelast in 2006. De vennootschapsbelasting kwam in 2007 echter aanzienlijk lager uit. Van de nettowinst van 53,1 miljoen euro heeft 44,9 miljoen (85%) betrekking op gereguleerde activiteiten.

Investeringen

In 2007 werd 176,8 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan het overgrote deel betrekking had op investeringen in materiële vaste activa (163,6 miljoen euro). Met name de investeringen in de onderzeese kabelverbinding tussen Nederland en Noorwegen vergde forse uitgaven. Inmiddels is die verbinding succesvol in gebruik genomen. Daarnaast werd ondermeer geïnvesteerd in de versterking van het 380 kV-net in de Randstad en in de onderzeese kabelverbinding met het Verenigd Koninkrijk.

Betrouwbaar en duurzaam

Een analyse van de lange termijn leidt tot een netconcept van één sterk betrouwbare 380 kV-ring in het midden en westen van Nederland. Hierdoor kan flexibel worden ingespeeld op belastingontwikkeling en centrale opwekking. Maar ook door de invoeding van productie op de kustlocaties en de inpassing van duurzame energiebronnen in het bijzonder windenergie onshore/offshore. Tweede-kamerlid voor de PvdA, Diederik Samsom: "TenneT heeft een kans om als
elektriciteitstransporteur buiten de reguliere elektrotechnische kaders te treden op weg naar verduurzaming van de samenleving. Door zelf kabels te leggen bij offshore windenergie wordt de drempel lager voor investeerders. Werken aan een betrouwbaar net met de nodige creatieve mogelijkheden kan leiden tot maximaal investeren in duurzame energievoorziening", aldus Samsom.

Internationale inspanningen

Daarnaast blijft TenneT de Europese marktwerking stimuleren en investeert zij in fysieke uitbreiding van het aantal verbindingen met het buitenland. Doel hierbij is het Centraal West Europese gebied te koppelen aan de Engelse en Scandinavische markt ten behoeve van de verbetering van marktwerking en daarmee onder andere de versterking van de leveringszekerheid. Nederland kan zo een grote rol spelen in de Europese ontwikkelingen. "Nederland is van oudsher een exportland van tal van goederen; de havens van Nederland dragen daar al sinds de 16e eeuw aan bij", zegt Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken. "De marktkoppeling zal de elektriciteitsmarkt een belangrijke impuls geven. Ons land heeft hierbij de kans zich te ontwikkelen tot kennisnatie van nieuwe duurzame technologieën."

Het jaarverslag 2007 is te vinden
onder www.tennet.org/publicaties/jaarverslag/jaarverslag2007.