Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 165/GH
Datum: 29 mei 2008

Fryslân heeft Taskforce wonen, onderwijs en werk

'Wolkom Yn Fryslân'

Donderdag 29 mei is de provinciale Taskforce Wolkom Yn Fryslân geïnstalleerd. De Fryske Taskforce zet zich in voor wonen, onderwijs en werk voor statushouders die vallen onder het generaal pardon en de reguliere vergunningshouders met als doel deze mensen een goed thuis in Fryslân te bieden. De Taskforce Wolkom in Fryslân bestaat uit bestuurders van Friese gemeenten, woningbouwcorporaties, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en ondernemers en wordt voorgezeten door gedeputeerde Anita Andriesen. Volgens woordvoerder Marcel van der Gaag van de landelijke Taskforce is Fryslân een lichtend voorbeeld dat ze zeker zullen promoten in de rest van Nederland.

'Het huisvesten van statushouders en vergunninghouders is één, maar zorgen dat deze mensen zich echt thuis voelen en goed kunnen functioneren in de Friese samenleving vergt veel inzet. Met alle organisaties vertegenwoordigd in de Taskforce Wolkom Yn Fryslân willen we ervoor zorgen dat deze mensen zich thuis voelen in Fryslân. Bij ons is iedereen 'wolkom'; zo zegt Anita Andriesen. De Taskforce stimuleert samenwerking tussen de Friese gemeenten en de Friese woningbouwcorporaties, werkgevers en opleidingsinstituten. Zodat de doelgroep naast huisvesting ook wordt geschoold om een goede kans te maken op de arbeidsmarkt. Ook verzamelt en verspreidt de Taskforce relevante informatie en maakt goede voorbeelden en creatieve oplossingen bekend. In de provincie komen drie regionale (in Zuid-, Noord Fryslân en stadsregio Leeuwarden) taskforces om te zorgen voor een goed 'Wolkom Yn Fryslân'.

'Wolkom Yn Fryslân' zorgt voor een integrale aanpak. Niet alleen wordt er gezorgd voor huisvesting maar ook andere zaken waaronder onderwijs worden geregeld zodat deze groep goed kan functioneren in de Friese samenleving. En het is in een ieders belang, voor de mensen zelf maar ook voor de Fryslân. Elk halfjaar krijgen gemeenten een nieuwe taakstelling van het Rijk voor het huisvesten van statushouders en reguliere vergunninghouders. In Fryslân betekent dit voor het komende halfjaar dat er 77 vergunninghouders gehuisvest moeten worden. Daarbij komen in Fryslân ruim 1000 mensen die onder de generaal pardonregeling vallen. De laatste groep moet voor 2010 gehuisvest worden. Fryslân is van oudsher gastvrij als het gaat om de opvang van asielzoekers en vluchtelingen. Er worden provinciaal tot nu toe meer statushouders gehuisvest dan de verplichte taakstelling.

Op dit moment zijn er al initiatieven om mensen te laten integreren, bijvoorbeeld met laagdrempelige informatie over de gemeente in het algemeen zoals de gemeente Skarsterlân dat organiseert De gemeente het Bildt heeft de statushouders en vergunninghouders de mogelijkheid gegeven om per bus de gemeente te leren kennen. Een ander voorbeeld is van Talent Werkt waar op initiatief van directeur Hageman van de Dokkumer Vlaggencentrale stage- en werkplekken worden gezocht voor statushouders. Waarbij het initiatief van CWI 'Banenoffensief' kan ondersteunen.

Manifestatie
In het najaar wordt er een manifestatie in het Abe Lenstra stadion gehouden waarbij de mensen om wie het gaat in contact worden gebracht met organisaties die woningen, werk en opleidingen aanbieden.

Landelijke taskforce
De landelijke Taskforce onder leiding van de heer Nijpels kijkt en helpt gemeenten bij de huisvesting van de doelgroep. De Taskforce noemt de aanpak in de provincie Fryslân uniek, juist vanwege de brede aanpak.



Provincie Friesland