Gemeente Enschede

DRIE SLIMME WATERMANNEN

Op 28 mei maakte wethouder Jelmer van der Zee drie mensen blij met een leuke prijs. Alle drie de deelnemers zijn winnaar van de prijsvraag over regenwater die de gemeente Enschede uitschreef tijdens de Dag van het Wonen op 12 april jl.

Regenwater valt voor iedereen gratis uit de lucht. Met een regenton vang je dit water zelf op voor eigen gebruik. Daardoor vloeit er minder water af naar het riool, dat bij teveel regenwater overbelast raakt. Door regenwater te gebruiken voor klusjes waar geen leidingwater is vereist, bezuinig je bovendien op je eigen waterverbruik. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar je merkt het ook in je eigen portemonnee.
Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de gemeente. De toiletten van het Stadskantoor worden bijvoorbeeld doorgespoeld met regenwater zodat hiervoor geen gezuiverd water gebruikt hoeft te worden. Tijdens de Dag van het Wonen probeerde de gemeente met een drietal prijsvragen de bezoekers ertoe te verleiden dieper na te denken over regenwater.
Uit de hoeveelheid reacties kun je afleiden dat dit thema bij veel mensen tot de verbeelding spreekt.

Win een regenton
De volwassenen werden uitgedaagd het vragenformulier in te vullen om zo hun kennis over waterproblematiek en waterbeheer te testen. Zij konden kans maken op een gratis regenton. Er werd onder andere gevraagd in welke wijken het regenwater niet afgevoerd wordt naar de zuivering, maar binnen de wijk opgevangen wordt. Het juiste antwoord hierop was de Wesselerbrink, het Euregio bedrijventerrein, Ruwenbos, Beekveld en Oikos.
Weet u hoeveel water een 4-persoons gezin gemiddeld verbruikt in Nederland?
De meeste deelnemers hebben dit goed ingeschat; per jaar verbruiken we al snel zo'n 160.000 liter. En dan te bedenken dat van de 7 miljard mensen op deze wereld er meer dan 1 miljard geen drinkwater hebben! De heer Geuverink wist de meeste vragen goed te beantwoorden en mocht de houten regenton in ontvangst nemen van de wethouder, de heer Jelmer van der Zee.

Milieubewuste jeugd
Voor de jeugd van 8 tot 13 jaar was er ook een leuke prijs te winnen. Het blijkt dat kinderen van die leeftijd al heel bewust na kunnen denken over duurzaam omgaan met water. Suggesties die zij gaven voor hergebruik van regenwater waren onder andere: de tuin besproeien, een waterparadijs maken, de auto wassen en het zwembad vullen. De 11-jarige Bastiaan Wiltjer mag zich de winnaar noemen van deze prijsvraag.
Hij mocht uit handen van de wethouder een put put bootje in ontvangst nemen.

Een heel mooie kleurplaat
Ook de allerkleinste burgers werden niet vergeten. Degene die de mooiste kleurplaat gemaakt had werd tot winnaar uitgeroepen. Jip Besselink, 3 jaar oud, won de prijs en mocht een water-/strandspeelsetje mee naar huis nemen.

29 mei 2008