Gemeente Heerlen

Gemeente Heerlen, 29 mei 2008

Projectplan Multifunctionele Accommodatie Bekkerveld wordt uitgewerkt

College kiest voor sporthal, kunstgrasvelden en ontmoetingscentrum annex kantine

Burgemeester en wethouders gaan de raad informeren over de voortgang van de totstandkoming van een multifunctionele accommodatie Bekkerveld. Vanaf juni 2007 is gewerkt aan de uitwerking van de initiatieffase voor de realisatie van deze accommodatie, waarbij het vertrekpunt de zgn. B-variant of middenvariant (nieuwe sportzaal met twee speelvakken) was. Als gevolg van de wens van de gemeenteraad om in het onderzoek de behoefte aan turnfaciliteiten mee te nemen en als gevolg van de behoefte aan (binnen)sportfaciliteiten van het onderwijs, was het nodig een aantal subvarianten uit te werken. Er ligt nu een projectplan voor waarbij uitgegaan wordt van een multifunctionele accommodatie Bekkerveld met een sporthal met drie speelvlakken (zonder vaste turnopstelling), 2,5 kunstgrasvelden voor RKSV Bekkerveld , een cluster voor buitensport en een cluster voor sociaal-culturele activiteiten annex kantine, en parkeervoorzieningen op het eigen terrein en aan de Burg. Waszinkstraat.

Het college legt de raad nu een projectplan voor, met de bedoeling verder te kunnen met het opstellen van een voorlopig en definitief ontwerp inclusief de selectieprocedure voor de architect. Dit plan sluit het beste aan bij de behoeften van de buurt en het primair en voortgezet onderwijs. Het verschil van het voorliggende plan ten opzichte van de eerdere B-variant, is het grotere aantal vierkante meters zaaloppervlak voor bewegingsonderwijs en binnensport; kortom een uitbreiding van sportzaal naar sporthal. In de voorbije periode is namelijk gebleken dat de behoefte van het onderwijs aan binnensportaccommodaties meer vraagt dan twee speelvelden. Daarnaast is er als gevolg van een intensiever sportstimuleringsbeleid ook voor de verenigingen meer ruimtebehoefte ontstaan. Verder is er behoefte aan een centrum voor sociaal-maatschappelijke activiteiten. De exacte omvang daarvan is nu nog niet definitief in m2 uit te drukken. Daarom wordt nu ook een wat beperkter ontmoetingscluster voorgesteld dan in de oorspronkelijke plannen was opgenomen. Wel is de ervaring elders, dat bij het aanbod van een accommodatie deze in toenemende mate als sociale ontmoetingsplek wordt gebruikt.

In het projectplan wordt ook voorgesteld om twee volledige voetbalvelden in kunstgras uit te voeren, en een oefenveld in kunstgras ter grootte van een half voetbalveld. Dit om tegemoet te komen aan de grote behoefte aan speelvelden bij voetbalclub Bekkerveld door het grote en nog steeds groeiende ledenaantal. De bestaande velden worden daardoor zwaar overbelast en moeten dringend worden onderhouden. Daarnaast is de bestaande kantine verouderd en zal deze door de toename van het aantal (binnen)sporters te klein zijn. In de nieuwe opzet wordt de kantine groter met hieraan gekoppeld vergaderruimten en de eerdergenoemde ontmoetingsruimte. De ruimten worden multifunctioneel ingericht, waardoor meerdere verenigingen hiervan gebruik kunnen maken.

In dit projectplan is naast een sporthal op deze plek in Bekkerveld geen ruimte voor een turnhal met vaste opstelling. Er zou ter plekke namelijk een te massieve bebouwing ontstaan met dichte gevels, die niet past binnen de stedenbouwkundige structuur van de wijk. De bouw van een turnhal ter plaatse zal de uitstraling van de openbare ruimte negatief beïnvloeden. Bovendien is een turnhal voor het topsegment van de turners een voorziening met een regionaal bereik, waar veel autoverkeer op af komt. Omdat het college toch achter het idee van een turnhal - formaat 'eenvoudige wedstrijd/trainingshal' - staat, wordt in overleg met de verenigingen gezocht naar andere mogelijkheden om deze voorziening te realiseren.

Het plan dat er nu ligt, heeft draagvlak bij de stichting MAB. De stichting beschouwt dit voorstel als een voor haar haalbare uitwerking van haar wensen. Het is de bedoeling het projectplan gefaseerd in twee delen te realiseren. Op korte termijn moeten de kunstgrasvelden worden aangelegd, zodat deze voor het voetbalseizoen 2009 klaar zijn. Realisatie van de rest (de gebouwen) is pas mogelijk als er zekerheid is over de financiële haalbaarheid van het project en dan met name over de exploitatierisico's voor de betrokken vereniging en stichtingen. Ook moeten de leden van RKSV Bekkerveld instemmen met het voeren van de exploitatie van de MAB en moet een overeenkomst worden gesloten met de betrokken scholen en verenigingen over het gebruik van de MAB.

De gemeenteraad zal op 1 juli a.s. discussiëren en besluiten nemen over het bovenstaande voorstel van het college.