Politie Midden- en West Brabant

Politie start met Mail-Alert in Breda

BREDA, 29 mei 2008

Gezamenlijk persbericht: Politie MW-Brabant en Gemeente Breda Politie gestart met Mail-Alert in Breda

BREDA: In het Stadhuis aan de Grote Markt is vanochtend het officiële startsein gegeven voor de pilot Mail-Alert van de politie MW-Brabant. Burgemeester Van der Velden en districtchef Martens hebben zich als eerste aangemeld voor de dienst. Na het succes van SMS-Alert biedt deze vorm van digitaal buurtonderzoek bewoners opnieuw en aanvullend de mogelijkheid om mee te werken aan een veiligere leefomgeving. Het succes van het project wordt mede bepaald door de inwoners van Breda die eraan meedoen. Bewoners van de gemeente Breda wordt daarom ook gevraagd zich via www.politiemwb.nl aan te melden en zo hun bijdrage te leveren aan een veiligere woon- en leefomgeving.

De politie gaat Mail-Alert tijdens de proef in de gemeente Breda inzetten na een woninginbraak, een overval of een straatroof. Deelnemers die in de buurt wonen of werken waar een dergelijk incident heeft plaatsgevonden, ontvangen een e-mailbericht met het verzoek door te geven of en wanneer ze iets gehoord of gezien hebben. In een later stadium is Mail-Alert ook te gebruiken voor andere incidenten en het verspreiden van preventieberichten. Mail-Alert is een aanvulling op het fysieke buurtonderzoek, want via Mail-Alert kan de politie bewoners nog beter bereiken, omdat ze niet afhankelijk is of iemand wel of niet thuis is. Dat levert ook meer potentiële getuigen op. Alle informatie is heel waardevol, want zelfs de kleinste details kunnen bijdragen tot het oplossen van een misdrijf.

Aanmelden voor Mail-Alert
Aanmelden is simpel. Op de website www.politiemwb.nl staat een digitaal aanmeldingsformulier voor Mail-Alert. Na invulling van woon- en/of werkgegevens en een e-mailadres, ontvangt de burger een e-mailbericht met een hyperlink om de aanmelding te activeren. Is dat gebeurd, dan wordt een bevestiging van aanmelding verzonden. De politie gebruikt de verkregen gegevens alleen voor Mail-Alert en dus niet voor andere (politie)doeleinden. De gegevens zijn nodig om gericht Mail-Alert-berichten te kunnen sturen.

Werving
In de eerste week van juni worden alle inwoners van Breda geïnformeerd over Mail-Alert en aangemoedigd om zich aan te melden via een Breda-bericht dat huis-aan-huis bezorgd wordt. De politie heeft een promotiefilm gemaakt. In deze film wordt duidelijk uitgelegd wat Mail-Alert is en hoe het in zijn werk gaat. De politie hoopt dat tenminste 6000 inwoners van Breda zich voor het project opgeven door middel van het invullen van het aanmeldformulier op www.politiemwb.nl. Het aantal van 6000 komt overeen met circa de helft van de aanmeldingen van SMS-Alert in Breda.

Pilot
Met Mail-Alert hopen gemeente en politie de betrokkenheid van bewoners bij de veiligheid in hun buurt of wijk te vergroten. Het gaat om een uniek pilot project dat na een half jaar geëvalueerd zal worden. Indien deze evaluatie positief is, dan wordt het project gecontinueerd en verder in de regio Midden en West Brabant in het reguliere werkproces opgenomen.

__