Gemeente Boxtel

Collecten in juniBoxtel heeft zijn eigen ...Vrijwilligers ondersteun...Permanent rook- en stook...RaadswerkAanvragen bouwvergunningVerleende bouwvergunning...Bouwen met vrijstellingOntwerpbesluit bouwen me...Aanvragen kapvergunning ...Verleende kapvergunningAanvragen vergunningMelding Wet milieubeheer...Aanvragen sloopvergunninVerleende sloopvergunninVestiging Voorkeursrecht...Ontwerpbesluit tijdelijk...Aanvraag uitwegvergunnin Raadswerk

In Raadswerk besteden we elke week aandacht aan de Boxtelse gemeenteraad. U leest wat er voor de commissies en raad op de agenda staat of u krijgt een verslag van werkbezoeken of andere bijeenkomsten. Tweewekelijks treft u de rubriek 'Mijn wijk' waarin een raadslid in zijn wijk centraal staat. Ook besteden we aandacht aan de besluiten van de gemeenteraad. We hopen u op deze manier meer inzicht te kunnen geven in het 'raadswerk' in de gemeente Boxtel.

Link: http://www.boxtel.nl/nieuws.php

Gemeenteraad vergadert verder op 2 juni vanaf 20.30 uur De raadsvergadering van dinsdag 27 mei is vanwege tijdgebrek geschorst. De raadsvergadering wordt daarom voortgezet op maandag 2 juni vanaf 20.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, ingang Dr. Van Helvoortstraat. Let op: deze tijd wijkt af van de normale aanvangstijd van 19.30 uur.

Vastgesteld in de raad: bestemmingplan Princenlant Een voorstel waar de Raad deze week mee ingestemd heeft, is het bestemmingsplan Princenlant. Een bestemmingplan is een plan waarin de gemeente vastlegt wat er in een bepaalde ruimte mag gebeuren, bijvoorbeeld wat er gebouwd mag worden - woningen, winkels - en zo ja, hoe veel. Bij een bestemmingsplan hoort een duidelijke kaart. Ook moet omschreven worden of het gebied bijzondere kenmerken heeft, bijvoorbeeld of het een belangrijk natuurgebied is. Een bestemmingsplan wordt altijd van te voren ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden aan kunnen geven wat hun 'zienswijze' op het plan is. De raad ging niet zonder meer akkoord met het bestemmingplan. De heemkundekring Boxtel had aangegeven dat het van belang is archeologisch onderzoek te doen voordat het gebied opnieuw bebouwd wordt. Het college antwoordde daarop dat er waarschijnlijk weinig vondsten gedaan zouden worden en wees het verzoek af. Maar de commissie Ruimtelijke Zaken ondersteunde de heemkundekring en adviseerde de raad het college op te dragen archeologisch onderzoek toch mogelijk te maken. De VVD diende over het bestemmingsplan een motie in. Dat is een verzoek aan de raad om zich ergens over uit te spreken. De VVD wilde namelijk van het college ook graag voor 1 november 2008 een financieel strategische onderbouwing ontvangen. Daarin moet dan staan wat de uitgaven - bijvoorbeeld inrichting van de openbare ruimte - en wat de inkomsten - bijvoorbeeld uit de verkoop van grond - zijn. De SP diende een motie in waarin zij het college vroeg om bij de inrichting van nieuwe wijken te stimuleren dat er ruimtes zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarbij kun je denken aan bankjes in een park, maar ook een plek waar ouderen samen kunnen komen. De raad heeft beide moties aangenomen. Op deze manier drukt de raad een stempel op een voorstel van het college.

Mijn Wijk - Karel Voets "ik houd van het dorpse karakter van Liempde"

Wat zijn de favoriete plekken van de Boxtelse raadsleden in hun wijk? Elke 2 weken vertelt een gemeenteraadslid over zijn of haar wijk. Waarom is het er prettig wonen en wat zou er aan verbeterd kunnen worden? En natuurlijk: wat doet de gemeenteraad hieraan?

Karel Voets, gemeenteraadslid voor Combinatie 95, woont aan de Nieuwstraat in Liempde. Zijn wijk heet Kerkeind. Hij woont al zijn hele leven in Liempde en sinds 1986 op de huidige plek. Voets staat op de foto bij het Kerkpad door Smalder.

Waarom deze locatie? "Ik woonde vroeger 'op Kasteren', zoals ze dat hier noemen, en ik fietste vaak over dit pad naar school. Je ziet aan de ene kant de nieuwe wijk en aan de andere kant nog geen bebouwing. Uit een onderzoek van onze partij kwam naar voren dat dit een kansrijke bouwlocatie is. Ik vind wel dat dat op een goede manier moet gebeuren, het karakter moet behouden blijven."

Waarom woont u graag in Kerkeind? "Het is een wat oudere wijk, dat spreekt mij wel aan. Ik woon dicht bij de winkels en alle voorzieningen en toch ben je binnen vijf minuten in het buitengebied. Daar kan ik echt van genieten."

Wat vindt u de lelijkste plek in uw wijk? "Het kruispunt bij de Super De Boer is niet zozeer een lelijk, als wel een lastig punt. Er is veel verkeer en het komt rommelig over. Met een iets andere inrichting zou je daar wel iets aan kunnen doen."

Pluspunten? Ik vind het knap dat het dorpse karakter altijd gewaarborgd is. Verder ben ik er trots op dat het raadshuis een nieuwe functie heeft gekregen. Het is nu een streekhuis waar diverse organisaties bezig zijn met de reconstructie van het buitengebied en nationaal landschap Het Groene Woud. Dat zou wel eens veel kunnen gaan betekenen voor Liempde. Persoonlijk ben ik nu bezig met het realiseren van een 'ommetje', wandelingen vanuit het centrum door het achterland. Veel mensen nemen eerst de auto om te gaan wandelen, maar zien niet hoeveel moois er dichtbij is."

Wat zijn volgens u de minpunten van uw wijk? Kerkeind is een oudere wijk, er is weinig ruimte over voor speelvoorzieningen voor de kleintjes. Bij de nieuwere wijken zijn die voorzieningen er wel. En in Liempde zou ik graag meer nieuwbouw zien. Onze partij maakt zich sterk voor meer betaalbare koop- en huurwoningen voor de starters en senioren. Betaalbare woningen ontbreken in deze regio. 75 procent van de woningen is een koopwoning en dat in het duurdere segment. Het is voor architecten een uitdaging om betaalbare woningen in de stijl van Liempde te bouwen."

29-05-2008
---