Vereniging Milieudefensie


CBS cijfers benadrukken noodzaak voor effectieve luchtmaatregelen

29 mei 2008 - De vandaag voor het CBS gepresenteerde cijfers over het grote aantal mensen dat wordt blootgesteld aan veel te hoge concentraties luchtvervuiling, bevestigt de roep van Milieudefensie om effectieve maatregelen.

Luchtvervuiling is verantwoordelijk voor een groot aantal gezondheidsklachten en een belangrijke oorzaak van gebrekkige ontwikkeling bij kinderen en voortijdige sterfte bij ouderen. De door het CBS gepresenteerde gegevens verrassen niet. De gebieden met de hoogste graden van luchtvervuiling zijn helaas ook de druk bevolkte gebieden van Nederland. De uitstoot van schadelijk fijnstof en stikstofdioxide is vooral aan verkeer en industrie te wijten. Daar moet volgens Milieudefensie ook de oplossing liggen.'

Met technische maatregelen kan de uitstoot per voertuig worden beperkt.
Door de lange afschrijvingstermijn gaat dit echter zeer langzaam. Verkeersmaatregelen die het gebruik van auto's en vrachtwagens terugdringen zijn op de korte termijn veel effectiever. De Milieuzone in Amsterdam is bijvoorbeeld een stap in de goede richting.

Aan de andere kant moeten we er natuurlijk voor waken om niet nog extra luchtverontreiniging toe te voegen. Zo verzet Milieudefensie zich sterk tegen de aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam en de Tweede Coentunnel in Amsterdam. Deze twee steden behoren tot de meest vuile van het land en met al dat extra verkeer wordt het alleen maar erger. Een verantwoordelijk bestuur stelt de gezondheid van haar bewoners voorop.