Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan in Uithoorn

27 mei 2008 print
De gemeente Uithoorn, de politie Amsterdam/Amstelland en Koninklijk Horeca Nederland gaan meer samenwerken om het uitgaan in Uithoorn gezellig en veilig te houden en waar mogelijk te verbeteren. Hiervoor zetten deze partijen de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan in. Dit is een manier van werken die ook in veel andere gemeenten met uitgaansgebieden wordt toegepast. Vandaag werd daartoe een samenwerkingsovereenkomst getekend door de Burgemeester mevrouw B. Groen, de heer M. Becker, voorzitter afdeling Amstelland van Koninklijk Horeca Nederland en de heer H. Netz, chef wijkteam Uithoorn van de politie Amsterdam Amstelland.

In de Kwaliteitsmeter wordt onder meer beschreven op welke manier de partijen gaan samenwerken, welke maatregelen men gaat nemen en hoe die uitgevoerd worden. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen op het gebied van toezicht houden, stellen van huisregels door ondernemers, voorzieningen in de openbare ruimte, verlichting, verkeersafhandeling enzovoort. In Uithoorn blijven daarnaast de bestaande doelen van het gemeentelijk horecabeleid onverkort overeind. De Kwaliteitsmeter is een impuls voor realisatie daarvan.

In Uithoorn werken de partijen al jaren samen aan veilig uitgaan. Goede communicatie onderling en met omwonenden, snelle verstrekking van vergunningen aan ondernemers, het voorkomen van aantasting van het woon- en leefklimaat in de omgeving van de horeca, een nauwgezette regelgeving en kwalitatief goede horecavoorzieningen zijn de doelstellingen van beleid.

Uit een evaluatie van de afgelopen jaren, is gebleken dat de aanpak tot nu toe goed heeft gewerkt, maar dat actualisatie nodig is. Uitgaansgedrag van mensen verandert en de politie moet zich steeds meer houden aan het uitvoeren van kerntaken. De samenwerking moet opnieuw worden bekeken en waar mogelijk verbeterd. De partijen hebben met elkaar afgesproken om daarvoor de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan als hulpmiddel in te zetten. Dit is een landelijk initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.

In de komende periode formuleert iedere partij in Uithoorn - horeca, gemeente, politie - een eigen inspanningsverplichting en samen wordt de onderlinge samenwerking onder de loep genomen. Met elkaar worden gewenste doelen en resultaten bepaald en concrete activiteiten afgesproken. Koninklijk Horeca Nederland geeft leiding aan het proces. ^
horeca Nederland