D66

Europa verdient een tweede referendum

29 mei 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat er een referendum komt over het Europese hervormingsverdrag. Drie jaar na het referendum over Europa waarop de Nederlander massaal `nee' zei ligt er nu een nieuw verdrag klaar. Van der Ham: "Na het 'nee' in 2005 is er veel gebeurd. Er ligt inmiddels een nieuw verdrag. Het is logisch om nu aan de bevolking te vragen of er voldoende naar hun bezwaren is geluisterd. Dat versterkt het draagvlak voor Europa."

De sociaal-liberaal vindt een referendum noodzakelijk: "Europa verdient een volwassen democratie. Na het `nee' uit 2005 vonden we allemaal dat de EU democratischer en transparanter moet. Het nieuwe verdrag heeft die kritiek gehoord en gebruikt. Het is niet meer dan logisch dat we die nieuwe tekst opnieuw voorleggen aan de kiezers"

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold voerde tijdens het debat aan dat uit opiniepeilingen blijkt dat veel Nederlanders positief zijn over het nieuwe verdrag. Pechtold: "Blijkbaar heeft Nederland goed onderhandeld. Dus waarom dit nieuwe verdrag niet met gezond zelfvertrouwen voorleggen? Dit proces moeten we met open vizier afsluiten. Doen we dat niet, dat voedt dat argwaan. Mensen zullen opnieuw denken dat Europa ze wordt opgelegd." Zelfs verklaarde tegenstanders van het eerste referendum, zoals Frits Bolkestein, stellen dat het een rare figuur is dat er nu geen tweede referendum komt