Radboud Universiteit Nijmegen


Chemiesubsidie voor schei- én natuurkundigen

Datum bericht: 28 mei 2008

Zes Nijmeegse onderzoeksprojecten delen mee in de 13 miljoen euro subsidie die NWO Chemische Wetenschappen heeft verdeeld. Prof. Jan van Hest krijgt een TOP-subsidie (720.000 euro), vijf andere projecten krijgen een ECHO-subsidie van maximaal 240.000 euro.

De Radboud Universiteit Nijmegen deelt mee in alle drie de door NWO genoemde focusgebieden: chemie in relatie met biologie en medische wetenschappen; chemie in relatie met fysica en
materiaalkunde en chemie in relatie tot technologie en duurzaamheid. Eén ECHO is voor het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences, de rest valt het Institute for Molecules and Materials (IMM) toe. Ook Nijmeegse natuurkundigen vielen in de prijzen, wat laat zien dat het IMM inderdaad veelbelovend onderzoek doet op de grens van natuurkunde en chemie.

Jan van Hest

In totaal heeft NWO Chemische Wetenschappen negen onderzoeksgroepen een TOP-subsidie toegekend. Met deze subsidie kan de onderzoeksgroep in vijf jaar haar excellente, uitdagende en innovatieve onderzoekslijn versterken of uitbreiden. Daarnaast kende CW 29 onderzoekers een ECHO-projectsubsidie toe van maximaal 240.000 euro. Nijmegen won er vijf. De ECHO-projectsubsidie (voor Excellent CHemisch Onderzoek) schept ruimte voor creatief, risicovol onderzoek dat de basis kan zijn voor toekomstige wetenschappelijke thema's.

Prof. Jan van Hest (IMM) gaat met zijn TOP-subsidie onderzoek doen naar functionele polymersomen: van synthetische organellen tot cascade-reactoren. Polymersomen zijn kunststof microcapsules die gebruikt worden voor opslag en bescherming van moleculen. Ps-piat capsules hebben de eigenschap dat ze grote moleculen, zoals enzymen, vasthouden maar kleine moleculen doorlaten. 'Met op deze manier gekooide enzymen voegen we nieuwe functies toe aan levende cellen en voeren we slimme cascade-reacties uit.'

ECHO-projectsubsidies
Dr. Frank van Kuppeveld (NCMLS) - Rol van cellulaire membranen in enterovirus RNA replicatie
Alle virussen met een plus-streng RNA genoom herstructureren cellulaire membranen om een micro-omgeving te creëren die geschikt is voor de vermenigvuldiging van hun RNA genoom. In dit project wordt onderzocht hoe enterovirussen membranen van de cellulaire seceretie route 'kapen' om zichzelf te vermenigvuldigen.

Dr. Floris van Delft (IMM) - Liefde kent geen grenzen: onverwachte kruisbestuiving tussen aminoglycosides en oligonucleotiden De grootste belemmeringen in de transformatie van antisense tot een medicijn liggen in de snelle afbraak en gebrekkige celopname. Een mogelijke oplossing ligt in tandem structuren van oligonucleotiden en aminoglycoside antibiotica. Dergelijke conjugaten zijn stabieler, en de aminoglycoside kan figureren als een moleculaire kruiwagen. En misschien zelfs als een schaar!

Prof. dr. Sylvia Speller en Prof. dr. Roeland Nolte (IMM) - Chemische reacties bekijken op nano-niveau
Om te begrijpen hoe chemische reacties precies werken is het belangrijk deze te bestuderen in het hoogst mogelijke detail. Sinds enkele jaren zijn superkrachtige microscopen beschikbaar die atomen en moleculen kunnen visualiseren, en dit onderzoek is erop gericht ze te visualiseren terwijl ze betrokken zijn in een chemische reactie.

Prof. dr. Elias Vlieg en Dr. Willem van Enckevort (IMM) - Een goedkoop alternatief voor de groei van eiwitkristallen in de ruimte Kennis van de structuur van eiwitmoleculen is belangrijk om biologische processen te begrijpen en medicijnen te ontwikkelen. Hiervoor is het noodzakelijk om goede kristallen te groeien van deze eiwitten, maar dat blijkt vaak lastig. Wij stellen een nieuwe, goedkope groeimethode voor die dezelfde voordelen biedt als groei in de ruimte.

Prof. dr. W.J. van der Zande (IMM) - Hoe moleculaire interacties in onze atmosfeer absorptie van zonlicht beïnvloeden Fotonen uitgezonden door de zon worden gedeeltelijk geabsorbeerd. Satellieten nemen dit waar en verkrijgen zo concentraties ozon, CO, H2O, etc. De absorptie door zuurstof wordt gebruikt om de hoeveelheid `zichtbare' atmosfeer te meten. Ons onderzoek gaat de nauwkeurigheid van zuurstofmetingen verbeteren door de rol van de miljard botsingen per molecuul per sec en de interacties tijdens die botsingen op het absorptiegedrag experimenteel en theoretisch vast te leggen.