Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Wajongers in gesprek met Kamerlid ChristenUnie

Dertien Wajongers en hun ouders spraken op 26 mei met het Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie (CU). De CG-Raad, platform VG (mensen met een verstandelijke beperking) en platform GGz organiseerden deze ontmoeting mede.

Onderwerpen die nu actueel zijn en van belang voor jongeren met een beperking, kwamen aan de orde. Bijvoorbeeld de Kabinetsplannen voor verlaging van de Wajonguitkering van jongeren die studiefinanciering ontvangen en de toegang tot arbeid van Wajong-gerechtigden. De ChristenUnie maakt deel uit van het Kabinet.

Geen verlaging Wajong bij studiefinanciering!

Volgens geruchten zal de Wajong van jongeren die ook studiefinanciering krijgen, fors worden gekort. Jongeren die gestudeerd hebben of nog studeren, legden aan mevrouw Ortega uit dat dit voor hen onvoorstelbaar is. Immers: zij hebben geen bijbaantjes, zij doen gemiddeld door hun beperkingen langer over hun studie, ze hebben later minder kans op een goed inkomen waarmee je de beurs kunt terugbetalen en hun gemiddelde kosten voor wonen zijn hoger. De jongeren spraken vanuit persoonlijke ervaring. Een jonge vrouw met multiple sclerose legde uit waarom zij door haar ziekte voor ieder studiejaar twee jaar nodig heeft.

Passend?

Ook de mogelijke strafmaatregelen voor Wajongers die geen passend werk accepteren kwam aan de orde. De aanwezige jongeren konden goed duidelijk maken dat een werkplek die bij hun beperkingen past, echt een voorwaarde is. Met de omschrijving van passend werk moet dus zeer zorgvuldig worden omgegaan. Overleg en afstemming met de jongere zelf is van groot belang om mislukkingen en teleurstellingen te voorkomen. Zij maakten duidelijk dat strafmaatregelen ook heel averechts kunnen uitwerken.

Werkwillig

Jongeren met een Wajong-uitkering die al heel lang werk zoeken, maar niet slagen in het vinden van een baan, uitten hun grote teleurstelling. Zij verwachten van de overheid (en het kabinet) dat deze het goede voorbeeld geeft met het aanbieden van aangepaste functies. En met aanname van een bepaald percentage jongeren met beperkingen. De Wajongers benadrukten dat zij beslist niet afgeschreven willen worden, ondanks hun slechte ervaringen met het zoeken van een baan.

Het juiste moment

Het kabinet presenteert op 30 mei nieuwe plannen over de Wajong. Het was op 26 mei dus een goed moment voor een gesprek met een Kamerlid. Mevrouw Ortega liet na het gesprek weten dat zij de boodschap van de jongeren goed had begrepen.

(Geplaatst: 29 mei 2008)