Novib

Birmese partner verkent rampgebied na cycloon

De cycloon die zaterdag 3 mei over Birma (Myanmar) trok heeft aan zeker 22.000 mensen het leven gekost. Oxfam Novibs partnerorganisatie Metta is begonnen met verkennende veldbezoeken aan het rampgebied. Oxfam Novib is samen met de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) de nationale actie Help de slachtoffers cycloon Birma gestart.

(foto: AP Reporters)

Cycloon Nargis raasde zaterdag over Birma , gelegen tussen India, China en Thailand. Volgens staatsmedia uit Birma zijn daarbij minstens 22.000 mensen omgekomen. Zeker 41.000 mensen worden nog vermist en honderdduizenden hebben de afgelopen dagen doorgebracht zonder schoon drinkwater of dak boven hun hoofd.

Toegangswegen verwoest
De situatie in het land, dat een militaire dictatuur heeft, is gespannen. Hulporganisaties moeten zich aan strenge richtlijnen van de overheid houden. Hulp aan de getroffen bevolking komt vooralsnog langzaam op gang omdat de toegangswegen zijn vernield. Teams van Oxfam Novibs partnerorganisatie Metta zijn het rampgebied ingetrokken om een schatting te maken van de schade en de benodigde hulp.

Ervaren partner
Metta is sinds 1998 actief in Birma. De organisatie zorgt voor basisvoorzieningen als gezondheidszorg, voldoende te eten en waterinstallaties in de armste gebieden. In 2005 verleende Metta noodhulp na de tsunami. Later voerde ze ook wederopbouwprogrammas uit.

Giro 555 open
De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een nationale hulpactie begonnen en hebben gironummer 555 opengesteld voor donaties. In eerste instantie is er dringend behoefte aan drinkwater, voedselpakketten, onderdak en medicijnen.

Help de slachtoffers cycloon Birma!

Bron: Oxfam Novib/SHO, 6 mei 2008
Auteur: Mirjam van den Berg

Oxfam Novib is lid van Oxfam International
contact Privacy Disclaimer Over deze site