Ministerie van Verkeer en Waterstaat

de overhandiging van de Instrumentenmap Binnenhavens

Toespraak | 28-05-2008 | Den Haag | Staatssecretaris Tineke Huizinga

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Het doet me plezier om vandaag, voorafgaand aan het landsdelig MIRT-overleg, het eerste exemplaar van de Instrumentenmap Binnenhavens te overhandigen aan de Limburgse gedeputeerde Bert Kersten.

Ik hecht groot belang aan goed functionerende binnenhavens.

De binnenhavens hebben immers een sleutelfunctie als overslagpunten in de haarvaten van het nationale vaarwegennet. De aanwezigheid van kades en bedrijventerreinen is essentieel, wil de binnenvaart een volwaardig alternatief zijn voor het wegtransport.

Jammer genoeg krijgen binnenhavens niet de aandacht die ze verdienen. Ook gebeurt het dat natte bedrijventerreinen plaats moeten maken voor bijvoorbeeld woningbouw. Helaas komt er zelden een alternatief voor deze natte bedrijventerreinen.

Het is de verantwoordelijkheid van gemeenten hierover goed afgewogen beslissingen nemen, op basis van een helder inzicht in de economische potenties van hun binnenhaven.

In samenwerking met de provincie Limburg wil Verkeer en Waterstaat gemeenten en andere betrokken partijen helpen om tot goed beredeneerde beslissingen over binnenhavens te komen. Zo is de de Instrumentenmap Binnenhavens tot stand gekomen.

De map heeft de vorm van een helder stappenplan om een visie op een binnenhaven op te stellen en praktisch uit te werken. Van het in kaart brengen tot de huidige situatie tot het maken van gezamenlijke afspraken over concrete verbeteringen.

Alle relevante partijen, waaronder de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, zijn in een klankbordgroep bij het maken van de Instrumentenmap betrokken geweest. Ik wil de leden van deze klankbordgroep van harte bedanken voor hun inbreng.

Maar in het bijzonder wil ik de provincie Limburg bedanken. Die heeft als mede-opdrachtgever gefungeerd en zich hard ingespannen om de map te verwezenlijken.

Het is al met al een fraai ogende handleiding geworden die ook langs electronische weg te verkrijgen is. Ik hoop van harte dat de Instrumentenmap op grote schaal gebruikt zal gaan worden. Niet alleen door de gemeenten, maar ook door de provincies en het bedrijfsleven.

Met genoegen reik ik nu graag het eerste exemplaar van de map uit aan Bert Kersten.

Verwante onderwerpen


* Binnenvaart