Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2008/JM029
Buitenpost, 29 mei 2008

Voorlopig geen bebouwing sportveld Buitenpost

Mejontsmaterrein behouden voor concours hippique

De gemeente Achtkarspelen ziet voorlopig af van grootschalige bebouwing van het Mejonstsmaveld in Buitenpost. Het veld blijft daarmee behouden voor het jaarlijks concours hippique van Buitenpost en voor de andere gebruikers, zoals het Lauwerscollege, het AOC en de scoutingvereniging. Slechts een klein deel (10%) aan de oostkant van het terrein (grenzend aan de Troelstralaan) blijft in beeld als mogelijke locatie voor starterswoningen.

Recent onderzoek in opdracht van de provincie Fryslân toont aan dat de bevolking in Fryslân in de toekomst minder snel zal groeien. Dit heeft consequenties voor het woningcontingent dat de provincie aan gemeenten beschikbaar stelt. Op basis van deze ontwikkelingen heeft de gemeente Achtkarspelen de woningbouwplannen opnieuw bekeken. De gemeente concludeert dat andere locaties in Buitenpost, zoals het centrumgebied en het plangebied Lutkepost, hogere prioriteit hebben voor woningbouw dan het Mejontsmaveld.

Het voorstel voor bebouwing van het Mejontsmaveld werd in 2007 niet door iedereen met onverdeeld enthousiasme ontvangen. Het plan stuitte met name bij de Paardensportcommissie Buitenpost en Plaatselijk Belang op weerstand.