Rechtbank Leeuwarden


Vijf jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor straatroven

De meervoudige strafkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft op 29 mei 2008 een verdachte veroordeeld die zich met zijn mededader op één avond schuldig heeft gemaakt aan een viertal straatroven. Bij de eerste straatroof van die avond heeft verdachte met een mes in de rug van het slachtoffer gestoken, waardoor het slachtoffer een klaplong heeft bekomen.

Uit de multidisciplinaire rapportage blijkt dat verdachte ten tijde van het gepleegde leed aan een ziekelijke stoornis des geestvermogens en dat de kans op recidive groot is. Ondanks dat de deskundigen geen TBS met dwangverpleging hebben geadviseerd en de officier van justitie deze maatregel niet heeft gevorderd, is de rechtbank van oordeel dat aan verdachte deze maatregel moet worden opgelegd. Volgens de rechtbank eist de algemene veiligheid van personen de oplegging van deze maatregel.

Hoewel de officier van justitie zeven jaar gevangenisstraf heeft gevorderd, komt de rechtbank tot de slotsom verdachte een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar met daarnaast TBS met dwangverpleging op te leggen.

De zaak tegen de medeverdachte is nog niet behandeld.

LJ Nummer

BD2802

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 29 mei 2008 Naar boven