President Europees hof voor de rechten van de mens bezoekt Nederland

De President van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de heer Jean-Paul Costa, brengt donderdag 29 en vrijdag 30 mei een werkbezoek aan Nederland. Naast ontmoetingen met onder anderen de President van de Hoge Raad der Nederlanden, de Vice-Voorzitter van de Raad van State, enkele leden van de Tweede en Eerste Kamer en academici die actief zijn op het terrein van de mensenrechten, zal de heer Costa ook spreken met minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Timmermans voor Europese Zaken.

Vrijdagochtend 30 mei zullen president Costa en minister Hirsch Ballin het bezoek kort toelichten aan de pers. Na afloop is er voldoende gelegenheid om de heer Costa separaat te interviewen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een Europees gerechtshof waar individuen, groepen en organisaties een klacht kunnen indienen tegen een lidstaat van de Raad van Europa indien zij menen slachtoffer te zijn van een schending van het EVRM. Ook is voorzien in een interstatelijk klachtrecht. Het Hof zetelt in Straatsburg en inmiddels zijn 47 landen partij bij het EVRM. Het Verdrag is van toepassing op meer dan 800 miljoen mensen. De invloed op de Nederlandse rechtsorde van uitspraken van het EHRM is wezenlijk.

Persmoment werkbezoek dhr Costa

Vrijdag 30 mei

9.15 uur

Ministerie van Justitie

Schedeldoekshaven 100

Ingang Laagbouw

Vooraf aanmelden via het secretariaat van de directie Voorlichting bij Justitie: 070-370 7345

Noot aan redacties (