Nieuw-Vlaamse Alliantie


Peumans vraagt grondige evaluatie NMBS-investeringen (29/05/08)

Meten is weten. Het is een credo dat bij Vlaamse beleidsmakers gelukkig steeds meer ingang vindt. Als het over de NMBS gaat, is dat helaas veel minder het geval, stelde N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Jan Peumans vast. Jan Peumans vraagt een structurele rapportering over de NMBS-investeringen in het Vlaams Parlement en dient daartoe een motie in die door alle meerderheidsfracties mee werd ondertekend.

Gisteren publiceerde het Federaal Planbureau prognoses over de blijvende toename van personenwagens en vrachtverkeer. Daaruit volgde de conclusie dat Vlaanderen dringend nood heeft aan een modal shift, een (verdere) ontsluiting van de Vlaamse zeehavens, de luchthaven van Zaventem en de steden in de Vlaamse ruit.

Het Vlaams Parlement keurde in 2002 een samenwerkingsakkoord goed voor een meerjareninvesteringsplan voor 2001-2012 van de NMBS. In opvolging daarvan stelde Jan Peumans schriftelijke vragen over de concrete uitvoering hiervan. Bevoegd minister Van Brempt moest echter toegeven dat men bleef wachten op de NMBS voor heel wat gegevens. Niet verwonderlijk met het kritische rapport-Berger in het achterhoofd, aldus Jan Peumans.

Omdat men niet eeuwig kan blijven wachten, diende Jan Peumans daarom een door alle meerderheidsfracties ondertekende motie in met de volgende eisen aan de Vlaamse Regering:

1. Een structurele betrokkenheid van het Vlaams Gewest bij de komende beheersovereenkomsten en investeringsplannen, gebaseerd op een objectieve behoeftenanalyse;

2. Beschikbaarheid van regionale cijfers inzake
+ het gebruik van de verschillende (Vlaamse, Brusselse en Waalse) lijnen voor personen- en goederenvervoer;
+ de investering in nieuwe lijnen en infrastructuur (ook die buiten de 60/40-verdeelsleutel) en de treinkilometers per werkdag, zodat duidelijk blijkt of de 60/40-verdeelsleutel wordt gerespecteerd;

+ het aanwervingsbeleid en de personeelsverdeling Nederlandstaligen/Franstaligen in het personeelsbestand;
3. Periodieke rapportering in het Vlaams Parlement over de investeringen van de NMBS, zoals dat ook gebeurt voor Vlaamse infrastructuurprojecten, bijvoorbeeld in het kader van het Masterplan Antwerpen.

Jan Peumans: Op die manier hoop ik dat tenminste de voor Vlaanderen reeds nadelige 60/40-verdeelsleutel wordt gerespecteerd, in afwachting van een effectieve afstemming van het aanbod op de vraag.

Auteur:
Jan Peumans
N-VA-fractieleider Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be